Mielipide: Eikö talvikunnossapitoa?

Ilmastonmuutos aiheuttaa ongelmia, joita ei ole otettu huomioon suunniteltaessa tulevaisuuden ilmastostrategiaa. Yksi ongelma jo nyt on 3-vyöhykkeen tienhoitoalueet. Ilmaston lämpeneminen näkyy jo nyt kyseisten teiden hoidossa. Urakoitsijoita ei tahdota saada kyseisille tieosuuksille, koska vähäinen lumitilanne aiheuttaa sen, että aurauskertoja tulee niin vähän, että urakoitsijan saamalla korvauksella ei pysty edes auraa hankkimaan. Aurauskerrat määräävät korvauksen suuruuden.
Kun ei ole urakoitsijaa, ei tieosuuksia edes pystytä hiekoittamaan ja kuitenkin näiden teiden varsilla sijaitsee myös suurin osa metsäteollisuuden ja Äänekoskelle rakennettavan biotuotantolaitoksen tarvitsemasta raaka-aineista. Miten valtiovalta aikoo hoitaa tämän yhtälön?
Tiet ovat maamme verisuoni ja niiden kunto tärkeä osa Suomen elinvoimaisuutta. Käykö nyt niin, että maamme hallitus laittaa vain näiden teiden alkuun liikennemerkkiin lisäkyltin EI TALVIKUNNOSSAPITOA?

Mauri Moilanen

Oulu