Puheenjohtajistoja ei ole pakko vaihtaa

Kuntaliitosta on selvennetty, ettei kuntien valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajia tarvitse valita uudelleen vaalikauden jatkolle, mutta jos kunta haluaa, se voi valita uudet puheenjohtajistot. Kuntavaalin siirryttyä syksystä kevääseen valtuustojen kausi jatkuu toukokuun loppuun, eli viisi kuukautta normaalia pidempään.

Pyhäjärvellä on ollut epätietoisuutta valtuutettu Taimi Nurmisen (Pro) Kuntaliittoon lähettämän kysymyksen pohjalta. Nurminen tiedusteli, pitääkö puheenjohtajistot valita uudelleen kevätkaudeksi. Hän sai yhden Kuntaliiton lakimiehen lausunnon, jonka mukaan siirtymäsäännös ei koske puheenjohtajistoja, joten ne tulisi hänen tulkintansa mukaan valita uudelleen.

Kuntaliitto täsmensi ohjetta myöhemmin ja totesi näkemyksenään, että uudet puheenjohtajistot voi valita, mutta mikään pakko ei ole niin tehdä.

Pyhäjärvellä asia ei ole tullut hallintokäsittelyyn, eli sitä ei ole ainakaan vielä valmisteltu kaupunginhallitukselle ja –valtuustolle. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Asko Kauranen totesi, että kaksi vuotta sitten valittiin puheenjohtajisto valtuustokauden loppuun asti, eikä ollut tietoa siirtymäajasta tai kuntavaalin lykkäyksestä.

-Kuntaliiton yleisohjeen näkemys on, että ei haittaa jos vaihtaa mutta pakko ei ole. Tuskin Suomessa muualla edes keskustellaan asiasta, Pyhäjärvi on ainoa kunta jossa asia on noussut esiin.

-Minusta uusi valinta on aivan turha, eikä laki edellytä sitä. Maalaisjärjellä ajatellen ei kannata ruveta showta pitämään. Jos jollakulla on intohimoja tällaiseen ja paukkuja varastossa, ne kannattaisi keskittää Pyhäjärven kehittämiseen, Kauranen sanoi. (KH)

 

Arkistokuva Pyhäjärven kaupunginvaltuuston kokouksesta / Mirka Niskanen