Mielipide: Maaseudun elinvoimaa edistettävä

Kansanedustaja Mikko Kärnä esitti parlamentaarista maaseututyöryhmää pohtimaan maaseudun elinvoiman edistämistä. Ruotsissa on jo lähdetty liikkeelle, joten Kärnän ehdotus on pakko ottaa vakavasti yli puoluerajojen. Tällä hetkellä Uusimaa ei ole Suomen veturi, siellä on toimintaa ja väestöä, mutta se elättää hädin tuskin itsensä, Suomen talouden kasvua se ei auta. Kymenlaakso, Keski-Suomi ja Lappi ovat tällä hetkellä parhaat Suomea pystyssä pitävät maakunnat.
Maaseututyöryhmään pitäisi saada myös maakuntien elinkeinosta perillä olevia henkilöitä, joilla olisi varmaan jo valmiiksi hienoja ehdotuksia, millä muuttovirtaa saataisiin takaisin maakuntiin. Yksi suurimmista haasteista on saada sellaisia työpaikkoja maakuntiin, että ihmiset aidosti kiinnostuvat niistä.
Monissa osissa Suomea parin vuoden sisällä lopettaa paikallista kasvukeskusta pystyssä pitäviä yrityksiä ja parlamentaarikkojen on nyt todella keskityttävä näihin paikkakuntiin ja purettava esteitä, jotka rajoittavat uusien yritysten juurtumisen kyseisille alueille. Suomi tarvitsee kaikki alueensa hyötykäyttöön matkailun, teollisuuden tai maanviljelyn saralla. Keskittämispolitiikka ei Suomea pelasta.
Mauri Moilanen
Oulu