Mielipide: Kaikki kiihkoilijat ovat vaaraksi

Saksassa tapahtui kauhea terroriteko. Mikään syy ei oikeuta tällaiseen toimintaan. Terveen ihmisen mieli ei missään oloissa salli viattomien ihmisten surmaamista. Fundamentalistiset ryhmät kaikissa uskonnoissa ovat vaarallinen joukkio, joka ei kunnioita normaaleja sivistysvaltion normeja. He luovat omat säännöt ja soveltavat niitä varsinkin Islamin uskontoon.
Tällainen toiminta luo muihin uskontokuntiin käsityksen, että kaikki muslimit ovat väkivaltaisia fanaatikkoja, jotka eivät kunnioita ihmiselämää. Muslimien johtajat eivät ole ottaneet kantaa kyseisiin ääriliikkeiden toimijoihin kyllin selvästi ja tuominneet heitä. Länsimaisiin tiedotusvälineisiin he kyllä antavat hyvinkin jyrkkiä lausuntoja, mutta omissa islamilaisissa medioissa he eivät kommentoi, ehkä pelon takia, laisinkaan näitä brutaaleja tapahtumia.
Tällaiset tapahtumat vain kiihdyttävät sotatoimia niin Syyriassa kuin muissakin terroristipesäkkeissä ja antavat suurvalloille hyvän syyn laajentaa toimintaa. Käy juuri päinvastoin kuin nämä terroristit toivoivat. Myös länsimaisissa uskonnoissa pitäisi tämä fundamentalismi saada kuriin. Se vaikeuttaa demokraattisten toimien eteenpäin viemisen niin valtio- kuin kuntatasolla.

Mauri Moilanen

OULU