Kauko Tikkanen on vakuuttavin seuratoimija

Hiihdon ja muunkin urheilun innostunut toimen mies Kauko Tikkanen voitti äänestyksen Suomen vakuuttavimmasta seuratoimijasta. Valon ja Osuuspankin järjestämä äänestys toteutettiin facebookissa. Kauko keräsi runsaan neljäsosan kaikista äänistä.
Kaukon mielestä kunnia kuuluu Honkavuoren ja Lamminahon Ahton koko talkooporukalle, ja oma osuutensa on Pohti SkiTeamin hyvällä nosteellakin. Palkintosumma, 1200 euron seurastipendi, käytetään lasten hiihtokoulun järjestämiseen. Ohjaamaan pyydetään joku nimekäs hiihtäjä.
Palkintoon kuuluu myös pääsy suureen urheilugaalaan tammikuussa. Siellä julkistetaan vuoden parhaat urheilijat.
Gaalassa Kauko on käynyt aiemminkin, sillä vuonna 2011 Lamminahon Ahto sijoittui neljänneksi Sisukkain seura-kisassa.
Honkavuoren hiihtokeskus on Kaukon sydämen asia. Jo pikkupoikana hän visioi, että Honkavuorella hiihdetään isoja kisoja ja on televisio kuvaamassa. Kauko hiihti ja urheili, hiihdossa hän oli aina Arto Tiainen.
Isän pyörän kyydissä hän pääsi Salmeen katsomaan urheilukilpailuja ja otteluita, ja urheiluhulluus tarttui isältä. Junalla käytiin katsomassa urheilua Haapajärvellä ja Nivalassa, joskus kauempanakin.
Kodin vieressä oli kenttä, jonka kunta korjasi vuonna 1962, kun Kauko oli 9-vuotias. Pentti Nikulan menestys seiväshypyssä innoitti yleisurheilussa.
Kauko vääntää mielessään rautalankamalleja asioista. Hyvä seuratoiminta on kolmio, se vaatii kolme osatekijää onnistuakseen. On oltavaa aikaa seuratoiminnalle, on oltava innostusta ja on oltava porukan tuki. Jos joku kolmesta puuttuu, ei tule mitään.
-Turha yrittää, jos ei ole intoa tai aikaa. Jos omassa porukassa on selkäänpuukottajia, menee kähinöintiin energiaa eikä homma toimi.
Kyllä aktiivinen seuratoiminta vie veronsa Kaukoltakin. Esimerkiksi vuoden 2015 Suomen Cupin takia oli oma yritys kuukauden kiinni.
-Jos vie, niin antaakin: henkistä pääomaa ja rikastusta elämään.
Pyhäjärven seuratoimintamallia on hämmästelty. Esimerkiksi 200 asukkaan kylässä Lamminaholla on 300 talkoolaista. Kaukon mielestä on tärkeää muistaa kiittää talkoolaisia työstä.
-Lisäksi pitää kierrättää tehtäviä, ettei jokin osa-alue jää vain yhden henkilön vastuulle. Honkavuoren hiihtoihin on saatu hyvä jatkumo, ei mene porukan työ hukkaan kun työ jatkuu.
Kauko on manageroinut Pohdin hiihtojoukkuetta, jossa on nyt 13 hiihtäjää. Kolme heistä on ammattilaisia, Heikki Korpela, Lasse Paakkonen ja Joni Mäki.
Keväällä on tarkoitus valita heistä viiden-kuuden miehen ykkösnyrkki, miesten viestijoukkue ja pari varamiestä. Ja heille haastajaporukka. Tulijoita on, mutta ykkössija annetaan toki omille hiihtäjille. (KH)

Vuoden vakuuttavin seuratoimija 2016 äänestyksen tulokset
1. Kauko Tikkanen, Pyhäjärven Pohti (Pohti Ski Team), seuran manageri (26%)
2. Petteri Neuvonen, Etelä-Espoon Pallo, varapuheenjohtaja, vastuuvalmentaja (21%)
3. Janne Levälampi, Porvoon salibandyseura, joukkuejohtaja (17%)
4. Ville Nivalainen, Joen Liitokiekko, puheenjohtaja (16%)
5. Janina Mäkinen, Jyväskylän naisvoimistelijat, hallihankevastaava, hallituksen jäsen, valmentaja (11%)
6. Maija Laaksonen, Tapanilan Erä karatejaos, varapuheenjohtaja, ohjaaja (9%)