Ohjaamo tarjoaa viranomaispalvelut nuokkarilla

Ohjaamo-hankkeen myötä alle 29-vuotiailla nuorilla on mahdollisuus saada neuvontaa niin työvoima-, sosiaali- kuin terveyspalveluissakin ilman ajanvarausta nuorisotalolla.

Ohjaamo-hankkeen tavoitteena on järjestää 15 – 29-vuotiaille nuorille viranomaispalveluita saumattomasti ja oikea-aikaisesti samasta toimipisteestä. Hanke on toiminnassa Haapajärvellä ja nyt toiminta aloitetaan samalla mallilla myös Pyhäjärvellä.

– Ohjaamo on nuorille tarkoitettu palvelukokonaisuus jossa heille tarjotaan palveluja matalalla kynnyksellä, kertoo projektipäällikkö Arja Räisänen Jokilaaksojen Ohjaamosta.
– Ohjaamo-toiminnassa viranomaiset ovat verkostoituneet ja palvelut ovat saatavilla täällä nuokkarilla, tai he käyvät pitämässä yhdessä infotilaisuuksia esimerkiksi kouluilla.

Ohjaamon myötä nuorten ei tarvitse kiertää palveluiden perässä luukulta luukulle, vaan kaikki tärkeimmät palvelut ovat saatavissa samasta pisteestä. Se helpottaa palveluiden löytämistä ja oikea-aikaisuutta.

– Monet palvelut ovat myös menneet nettiin tai puhelinpalveluihin, monille kasvokkain saatava kontakti on tärkeää, siinä voi kysellä asioita helpommin kuin puhelimessa, pohtii TE-keskuksen viranomaisena hankkeeseen osallistuva Sisko Ruotsalainen. Hän ottaa vastaan ”työkkäriasioissa” joka kuukauden viimeisenä keskiviikkoiltapäivänä.
– Minulta voi tulla kyselemään itseä mietityttäviä asioita, vaikka ei työtön työnhakija olisikaan. Voi tulla juttelemaan ihan siitä, miten omassa tilanteessa kannattaisi toimia, liittyy se sitten vaikkapa opiskeluun, työnhakuun tai työkokeilumahdollisuuksiin.

Koulutusneuvontaa saa myös valtakunnallisesta palvelunumerosta, mutta Sisko uskoo monille olevan helpompaa tulla juttelemaan kasvokkain.
– Minulta voi kysyä asioista laidasta laitaan ja jos en osaa vastata, niin etsitään vastaus yhdessä. Samoja asioita saa kysyä niin monesti että asia selkenee, ja tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa.

Nuoret voivat tulla Ohjaamon palveluihin oma-aloitteisesti, mutta vinkki voi tulla muualtakin.
– Jos joku esimerkiksi lopettaa koulun kesken, oppilaitoksilla on velvollisuus ilmoittaa asiasta meille, kertoo Mikko Ampula Etsivästä nuorisotyöstä. Ohjaamopäivinä joko Räisänen tai Ampula on tavattavissa nuorisotalolla.

– Sellaisia palveluita järjestetään mille on kysyntää, eikä toimintoja ole tarkoitus pyörittää tyhjäkäynnillä, miettii Ampula.
– Kokeilemalla ja hakemalla nähdään mikä toimii, Räisänen pohtii.
– Yhteistyökumppaneita voidaan lisätä tarpeen mukaan, ja tässä nuokkarillahan onkin valmiina jo monia toimijoita kuten nuorisotoimi, liikuntatoimi ja 4H-toiminta, Kelakin on samassa rakennuksessa, luettelee Mikko.
– Monesti asiat liittyvät tiiviisti yhteen, joten tarvittaessahan saman asiakkaan asioita voidaan setviä eri toimijoiden kanssa vaikka yhtä aikaa, lisää Sisko.
– Toivottavasti nuoret älyäisivät, että tämä on iso mahdollisuus ja mille palveluille heillä on tarvetta niin muokataan toimintaa siihen suuntaan että käyttöä on, Ampula arvioi.
Mirka Niskanen

Lue koko juttu paperilehdestä numero 49 tai www.lehtiluukku.fi