Kuskien tarkkaavaisuudessa kehittämistä

Kun ajat, aja –kampanja muistuttaa tarkkaavaisuudesta liikenteessä. Älypuhelimet ovat tuoneet omat haasteensa liikenneturvallisuuteen, ja näitä asioita nuoret kävivät yhdessä läpi VPK:lla oululaisten kouluttajien johdolla.

Maanantaina VPK:n teatterille saapui noin 50 nuorta kuuntelemaan Kun ajat, aja –kampanjan oppeja. Monet nuorista saattoivat olla paikalla ilmaisen elokuvan perässä, joka oli oppitunnille osallistuneille luvattu, mutta kenellekään tuskin oli haitaksi lisätä tietoisuuttaan liikenneturvallisuudesta. Oululaiset Olli Honka ja Olli Näyhä kiertävät vuosittain kymmeniä kouluja kertoen liikenteestä ja tällä hetkellä tarkkaamattomuus on kysytty teema.

-Nykyään monet käyttävät puhelinta autoa ajaessaan. Ennen puhelimenkäyttö ratissa rajoittui soittamiseen, mutta nykyään lähetellään viestejä ja käytetään sosiaalista mediaa. Kampanjalla yritetään saada nuoret ymmärtämään, että tarkkaavaisuutemme ei riitä moneen asiaan yhtä aikaa, kertoi Näyhä.

-Älypuhelinta käyttäessään kuski saattaa olla sokea liikenteelle useita sekunteja.

Tilaisuuden aluksi käytiin läpi liikenteen sääntöjä.

-Tänään käydään läpi kevyttä liikennettä, koska paikalla on hyvin monta alaikäistä, toistaiseksi autotonta nuorta, Honka sanoi.

Nuorten tehtävänä oli tunnistaa kuvista väistämisvelvollinen, mikä onnistui varsin hyvin. Kuvissa keskityttiin sääntöihin pyörän ja auton välillä.

-Muistakaa kaksi koota: kolmio ja kääntyminen, opasti Olli Näyhä.

-Autoilija väistää pyöräilijää tullessaan kolmion takaa ja kääntyessään.

Ohjaajat kertoivat, että erityisesti autojen ja pyörien yhteispelissä on parannettavaa.

-Pyöräilijät eivät usein ymmärrä sitä, etteivät he ole jalankulkijoita. Pyörä täytyy taluttaa suojatien yli, Olli Honka neuvoi.liikenne_ohjaajat

 

Väistämisosuuden jälkeen tutustuttiin tarkkaamattomuuteen. Aluksi käveltiin lattialla olevia viivoja pitkin sekuntikellon mitatessa aikaa. Seuraavaksi sama reitti täytyi kävellä puhelin kädessä viestiä kirjoittaen. Matkan kesto piteni huomattavasti, ja niin viivoilla pysyminen kuin kirjoittamisen taso huononi. Seuraavaksi viivoille pistettiin neljä henkeä kulkemaan samaan aikaan – väistämisvelvollisuus unohtui muutamassa kohtaa ja ”liikenne” ei liikkunut kovin sulavasti.

-Puhelinta käyttäessään kuski hidastaa. Tarpeettomat hidastelut liikenteessä saattavat johtaa vaarallisiin ohituksiin, Honka kertoi.

-Kaikkien pitäisi ymmärtää tarkkaavaisuuden rajat. Liikenteessä pärjää kun ennakoi, keskittyy ja noudattaa yhteisiä pelisääntöjä, Näyhä summasi.