Mielipide: Vihreitä miehiä Suomessakin?

Vuosia on kansan suulla puhuttu venäläisten maakaupoista ja kuinka suuri riski ne voivat olla, kun aina ei edes tiedetä kuka todellisuudessa maa-alueen on ostanut. Nyt Supo on huolissaan asiasta. Asuntoja ja maata on ostettu jopa strategisesti tärkeiden alueiden läheltä. Kaksoiskansalaisuuden omistavat venäläiset ovat Venäjän lain mukaan velvoitettuja auttamaan Venäjän turvallisuusviranomaisia ja tämä on asia mikä Supoa huolettaa. Vihreiksi miehiksi kutsuttuja venäläisiä oli myös Krimillä juuri samalla tavalla taloja ostaneita venäläisiä. He voivat rakentaa maillensa rakennuksia, joita voisi käyttää kriisin sattuessa vieraan valtion hyväksi. Jos heidän on Venäjän lain mukaan autettava Venäjän viranomaisia, vaikka he ovat myös Suomen kansalaisia on Suomen otettava heiltä kansalaisuus pois, koska jos Suomen kansalainen työskentelee vieraan kansakunnan hyväksi, hän syyllistyy vakoiluun ja se on perusta kansalaisuuden poistamiseksi. Joko kaksoiskansalaisuus pois tai Suomen kansalaisuus pois. Tällöin saadaan myös perustat tarkkailla vieraan valtion kansalaisten maa-alueita suomessa.

Mauri Moilanen

OULU