Pirkolla on säilömätauti

Pirkko Karvosen vuodenkierto jakautuu joulutuvan mukaan. Joulun jälkeinen aika kuluu uusia ideoita suunnitellessa ja seuraavaa joulua kohti tuotteita valmistuu kiihtyvässä tahdissa.

Rannankyläläinen Pirkko Karvonen esittelee neljää jääkaappia ja pakastinta jotka ovat jo täynnä erilaisia pusseja ja purnukoita. Keittiön pöydällä odottaa purkittamista iso kattilallinen kurpitsapikkelssiä.
– Nyt on kuusikymmentä litraa kurpitsapikkelssiä tehtynä, Pirkko laskeskelee.
– Villasukkia on tehtynä 65 paria, niitä olen neulonut läpi talven samalla kun olen seurannut telkkarista urheilua. Katson kaikki mahdolliset urheilut ja valvon kahteen-kolmeen saakka.
Karvonen muistelee, että ensimmäiset joulupuotinsa hän piti jo parikymmentä vuotta sitten Kaisa Vellosen ja Katri Bergbackan kanssa. Puotia pidettiin kolmena vuonna, sitten puodinpito jäi Pirkolta kymmeneksi vuodeksi.
– Yhtenä kesänä minulle tuli sitten hirveän tylsää ja mietin, että laitan joulutuvan. Puolen tunnin päästä olin sitten jo metsässä vastaksia taittelemassa, Pirkko nauraa.
Tänäkin vuonna joulupuodissa on vastoja, siitä on pitänyt Tuula-sisko huolen, joka neuloo myyntiin myös kynsikkäitä, Liisa-sisko puolestaan neuloo miesten sukkia. Myös Pirkon miniät Rosa ja Silja ovat auttaneet valmisteluissa tekemällä esimerkiksi pikkuleipiä myyntiin.
– Minulla on tuossa säkkikaupalla käpyjä odottamassa, kun pidän ystäväni Leena Nevalaisen kanssa talkoot ja tehdään parisataa käpytonttua, ovikransseja ja mitä kaikkea keksitäänkään, suunnittelee Karvonen.
– Nyt on menossa säilöminen, se jälkeen ajattelin ommella lahjasäkkejä ja tyynyliinoja.

Pirkko kertoo, että puolet hänen vuodestaan kuluu joulutupa-ajatuksissa. Ensin hän alkaa kehittelemään uusia ideoita ja reseptejä, loppuvuosi kuluu niitä valmistaessa. Jonkun verran tuotteita saattaa olla valmiina edellisjoululta, kuten nyt jouluessuja.

Lue koko juttu Pyhäjärven Sanomien teemanumerosta Talveen varustautuminen. Luettavissa paperilehdestä keskiviikkona 12.10. tai lehtiluukku.fi