Elsa ja Marko palasivat kotikonnuille

Elsa ja Marko Kinnusella on hymy herkässä. Vajaan 30 vuoden reissu maailmalla on päättynyt ja he ovat muuttaneet takaisin Pyhäjärvelle.

– Keväällä kun muutin tänne edeltä yksin, niin kuljin hymy huulilla, oli niin mahtavaa olla taas täällä. Nyt kun Markokin muutti tänne, niin nyt on sitten oikea pepsodent-hymy naamalla, nauraa Elsa Kinnunen (o.s. Heinonen).

Elsa aloitti maaliskuun alussa työt laitoshuoltajana Ruotasen koulussa, ja entinen asunto Kalannissa saatiin myytyä kesällä, jolloin Marko irtisanoutui työpaikastaan ja muutti perässä. Hetkinen, kuulostaa aika hurjalle hypylle?
– Kyllä me oltiin jo muutama vuosi mietitty että palataan tänne takaisin. Vuosi sitten joulun aikaan meillä oli Kalannissa rivitalo-osake myynnissä ja varmat kaupat luvissa, kertaa Marko.
– Ostaja sanoi, että hän vain käväisee pankissa, niin se on sillä selvä, lisää Elsa.
– Huomasin Pyhäjärven Sanomista, että Pyhäjärven kaupungilla oli laitoshuoltajan paikka auki ja hain sitä. Kun asuntokin saadaan myytyä, niin jos saisin työpaikankin täältä.
– Elsa pääsi haastatteluun, se oli perjantaipäivä. Maanantaina se ostaja sitten soittikin, että ei hän ostakaan meidän asuntoa, jatkaa Marko.
– Tiistaina sitten minulle soitettiin, että sinulle olisi työpaikka Pyhäjärvellä, muistelee Elsa.

Pariskunnalla meni hetki asiaa sulatellessa. Sitten he päättivät, että Elsa muuttaa tänne edeltä vuokralle ja Marko muuttaa perästä kun asunto Kalannissa saadaan myytyä.
– Tytär oli Australiassa, poika intissä ja Elsa lähti tänne, niin jäin kissan kanssa kahdestaan Kalantiin, oli siinä aika orpo olo, muistelee Marko.
Kului viisi kuukautta, Markolla alkoi kesäloma ja hän ehätti Hyrynsalmelle kalastamaan, kun asunnonkatsoja soitti ja piti palata Kalantiin näytölle. Viikon päästä kaupat oli tehty.

Kilometrejä on auton mittariin kertynyt tänä vuonna kymmeniä tuhansia.
– Ensin ajettiin tavaroita Kalannista tänne Elsan yksiöön maaliskuussa, sitten tytär palasi toukokuussa Australiasta Suomeen niin roudattiin hänen tavaroita Kalannista Turkuun ja sitten piti hommata pojalle asunto ja siivota Kalannissa ja kuskata tänne tavaroita, vaikka ei vielä tiedetty mihin tullaan muuttamaan, Marko luettelee.

Kinnusilla on pian 22 vuotta täyttävä tytär Janina ja vuoden alusta 21 täyttävä poika Janne. Janina kävi reppureissaamassa vuoden Australiassa, palasi kesäksi Suomeen ja lähti syyskuun alusta takaisin Australiaan. Kun siellä tekee noin 80 päivää töitä farmilla, saa jatkettua viisumia ja voi asua maassa vuorotellen reissaten ja töitä tehden.
– Janne on nyt intissä Niinisalossa vuoden loppuun saakka ja suunnittelee, että hänkin voisi lähteä sen jälkeen käymään siskon tykönä, Marko kertoo.

Marko ja Eija ovat asuneet 27 vuotta pois Pyhäjärveltä, siitä parikymmentä vuotta nykyisin Uuteenkaupunkiin kuuluvassa Kalannissa. Lasten kasvettua aikuisiksi, he alkoivat miettiä, mitä he länsirannikolla oikein tekevätkään, kun kumpikaan ei ollut seutuun erityisesti tykästynyt tai sinne kotiutunut.
– Molempien suku on täällä ja joka kesä ollaan täällä käyty, niin haluttiin palata tänne, kertoo Marko.
Kesällä he löysivät mieluisen talon Kätkytniemestä, läheltä Markon kotipaikkaa.

Lue koko juttu paperilehdestä tai www.lehtiluukku.fi