Mielipide: Liikunta on terveyttä

Liikunnan merkitys koko elämän ajan lapsesta aikuisuuteen lisääntyy ikääntymisen myötä. Elimistön toimintakyvyn säilyttäminen edellyttää lähes päivittäistä, henkilökohtaisesti itselle sopivaa liikuntaa. Tarkoitan kaikkea liikkumista., kotiaskareista eriasteisiin, monipuolisiin lajeihin ulkopuolella olevia mahdollisuuksia käyttäen.
Valintahan on jokaisen oma. Pääasia on, että liikkumiskykyinen ihminen saisi itsensä irti varsinkin pitkistä istumisjaksoista ja piiskaisi itsensä liikkeelle.
Liikunta ynnä muu harrastustoiminta rikastuttaa monipuolisesti elämän sisältöä. Liikutpa yksin, ystävän kansa tai ryhmissä. Liikkuessa tapaa samalla ikätovereita, voi keskustella asioista, tarkastella niitä ja tuntea yhteistä toiminnan iloa.
Liikuntapaikkoja tuottavat pääsääntöisesti kunnan ja eri urheiluseurat. Myös monet muuta tahot, seurakunnat, yhdistykset, kerhot ynnä muuta pitävät varsinkin lapsille ja nuorille kohdistuvaa liikunta- ja kerhotoimintaa yllä. Hyvä niin.
Yritetään nyt kaikki yhdessä muistaa, että liikunnan merkitys on jokaiselle meistä täydellistä terveyden hoitoa.
Miten ovat nyt liikunnalliset olosuhteet synnyinpitäjässäni? Kotiini on tullut säännöllisesti 60 vuoden ajan Pyhäjärven Sanomat. Lehti on meille muualle muuttaneille kultakimpale, Se luetaan tarkasti jokainen sivu.
Entisenä pohtilaisena olen seurannut myös tarkasti seuran toiminnallista osuutta. Suureksi ilokseni olen pannut merkille tyytyväisenä, että Pohti kokonaisuutena tarjoaa yleisseurana laajan ja monipuolisen kattavan tarjonnan liikuntapalveluista Pyhäjärven lapsille, nuorille ja aikuisille.
Lisäksi kaupunki on hoitanut osuutensa monipuolisesti. Liikuntapaikat ovat nykyaikaisia ja hyvin hoidettuja.
Seuran toiminnassa on yleensä jokin laji helmenä pinnalla. Pitkään Pohdissa oli pinnalla yleisurheilu, Keskipohjanmaan ja mestariluokan tasoa. Hiihtokin oli todella mahtavaa. Pyhäjärvi voitti maakuntakilven, 30 vuotta kestävän pistekilpailun. Kilpi on kai kunnanviraston seinällä.
Hiihto iski meihin poikiin kovat kannatusjäljet. Joskus maakuntaviesti hiihdettiin maantiellä (ei ollut moottorikelkkoja).
Eräs muisto Ruotasilta: Rautialan kaupan kohdalla oli vaihto, seurattiin joukolla Pyhäjärven otteita. Kova oli vauhti. Huudettiin rajusti, kun Kalevi Salminen toi viestin kärjessä ja seuraavalle osuudelle lähti Kalevi Murtomäki selvässä johdossa. Se oli Pohdin ja Pyhäjärven kulta-aikaa. Voitto oli selvä.
Ajat muuttuivat. Sokeri pohjalla. Jos kyyneleet helmiä ois, antaisin ensimmäisen helmen Pohdille ja Pohdin edustushiihtäjille. Hiihtäjät ovat tavoittamassa arvokisamitaleita. SM-tason selkä on jo näkyvissä. Nyt on tv:n anti meille hiihdon ystäville ja kannattajille noussut roimasti.
On hyvä muistaa, että maassamme on luonnon lumi joka vuosi. Se tarkoittaa, että maassamme on hiihdon harrastamiselle mahdollisuus tehdä todella hyvin.
Hyvää kesän jatkoa ja lumien odotusta!
Aaro Pesonen
Joroinen