Hiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä katsasti kaivoksen

Maastohiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä piipahti Pyhäjärvellä katsastamassa kaivoksen soveltuvuutta kaivosjuoksuun. Samalla Jylhän kanssa keskusteltiin kaivostilojen hyödyntämisestä uusiin tarkoituksiin.
Kaivoksen johtaja Kimmo Luukkonen ajatti Jylhän ja Pohti SkiTeamin manageri Kauko Tikkasen autolla vinotunnelia pitkin kaivoksen pohjalta ylös maan päälle.
Ajon tarkoituksena oli katsastaa 11 kilometriä pitkän ja keskimäärin 12,5 prosenttia jyrkän vinotunnelin soveltuvuus hiihtomaajoukkueen miehille sen ylösjuoksua varten. SkiTeam järjestää nimittäin elokuun toisena viikonloppuna Pyhäjärvi Tour 2016 -tapahtuman.
Tapahtumassa on perjantai-iltana avoimet monen sarjan rullasuksihiidot Transparkissa ja lauantaina päivällä kutsukilpailuna ilman sauvoja juostava miesten kaivosjuoksu.
Rullasuksihiihdossa on naisten ja miesten sarjojen lisäksi sarjat myös alle 14-, 16- ja 18-vuotiaille tytöille ja pojille. Hiihtotapa on vapaa ja samassa yhteydessä on piirimestaruuskilpailu.
Jylhältä haluttiin arviota siitä, että soveltuisiko kaivosjuoksu myös maajoukkuehiihtäjien osallistuttavaksi heidän harjoittelukaudellaan.
– Juoksu vaikuttaa mielenkiintoiselta ajatukselta ja olisi varmaan rullasuksihiihtokisan kanssa hyvä harjoitus maajoukkueen miehille, kun he sopivasti ovat tapahtuman ajankohtana kotimaassa.
Kaivoksen johtaja Kimmo Luukkonen kävi Jylhän kanssa läpi myös kaivoksen nykytilannetta ja kaivostilojen uusiokäyttöä.
Keskusteluissa oli tietenkin eniten esillä tilojen käyttömahdollisuudet liikuntaan, urheilijoiden harjoitteluun, terveyteen ja hyvinvointiin liittyen.
Jylhän mukaan kaivostilat ovat ainutlaatuinen paikka ja monenlaiseen tarkoitukseen hyödynnettävissä olevat.
– Tällaisia tilojahan ei Suomessa muualla ole. Pitkä ja jyrkkä tunnelitie ja lähes puolentoista kilometrin korkeusero tekevät siitä maanalaisen vuoren.
Jylhä sanoi, että tietyllä tapaa vuoristoharjoitteluahan tämäkin olisi – nyt vaan merenpinnan alapuolella. Ilma olisi silloin tiheämpää eli happea saa yhdellä henkäyksellä enemmän.
– Maanalaiset olosuhteet luovat monenlaisia mahdollisuuksia esimerkiksi urheilijoiden harjoitteluun. Lisäksi maan alla voisi olla vaikkapa terveyskylpylä.
Kisajärjestäjät toivovat runsasta osanottoa rullasuksihiihtoon ja lähettävät kutsut kaivosjuoksuun. Saa nähdä, ketkä mieshiihtäjät Sami Jauhojärven ja Joni Mäen lisäksi tulevat hiihtämään ja vielä lisäksi ottavat kaivosjuoksuhaasteen vastaan.

ERKKI BÖHME

kuvateksti:

Reijo Jylhä (kesk.) arvioi Kauko Tikkaselle (vas.) ja Kimmo Luukkoselle, että elokuun kaivosjuoksun lisäksi kaivoksen tilat voisivat hyvinkin sopia erilaiseen urheilu- ja hyvinvointikäyttöön.
Viime syksynä Pyhäjärven POhdin hiihtäjät harjoittelivat kaivoksessa ja juoksivat 1400 metrin syvyydestä maan pinnalle. Kuva Sauli Nurkkala.
Kaivosjuoksu vasemmalle