Lisa Morse vietti juhannuksen Pyhäjärven perheidensä kanssa

Kolmekymmentä vuotta sitten Lisa Morse saapui Pyhäjärvelle vuodeksi. Hän asui täällä neljässä perheessä; perheistä kaksi on jo ehtinyt muuttaa paikkakunnaltamme pois. Nyt Lisa teki lastensa kanssa kymmenen päivän kiertomatkan Suomessa kaikkien perheidensä luokse. Juhannusviikonloppu kului Pyhäjärvellä Niemen ja Rönkön perheiden kanssa.

Rengasrikko viivästytti Lisa Mackin (o.s. Morse) ja hänen lastensa tuloa Pyhäjärvelle juhannusaattona.

Muutaman tunnin viivästys ei kuitenkaan vähentänyt sitä lämpöä ja välittömyyttä, mikä oli selvästi havaittavissa Aira ja Heikki Rönkön olohuoneessa juhannusaaton alkuillassa. Rönköt olivat kolmekymmentä vuotta sitten yksi neljästä pyhäjärvisestä perheesta, jotka toimivat Lisan isäntäperheinä kesästä 1986 kesään 1987.Olohuoneen keskeytymättömässä puheensorinassa läsnä olivat lisäksi toisesta isäntäperheestä Elsa, Jarmo ja Matti Niemi, Päivi Häyrynen (o.s. Niemi) sekä Matin Marketta-tytär. Rönkköjen ja Niemien lisäksi Lisa sai aikanaan uusia pyhäjärvisiä äitejä, isijä ja sisaruksia myös Saksmaneilla ja Välttilöillä.

Kymmenen päivän Suomen kiertomatka olikin alkanut Turussa Saksmaneilla, minkä jälkeen Lisa ja lapset vierailivat Jyväskylässä ystävien luona. Juhannusviikonloppuna oli siis vuorossa Pyhäjärvi, minkä jälkeen matka jatkui Välttilöille Outokumpuun. Lisa kävi vaihto-oppilasvuoden jälkeen kahden viikon reissulla Pyhäjärvellä vuonna 1988. Kolmatta kertaa piti sitten odottaakin pitkään. Mutta tälle matkalle Lisa halusi lapsensakin mukaan. 16-vuotias Lauren ja 13-vuotias Ethan eivät tietenkään tienneet, mitä heitä Suomessa odottaa. Lisakin mietti, että mitenkähän lapset sitten Suomeen suhtautuvat ja siksi hän ajatteli, että kymmenen päivän matka riittää, vaikka kiirehän siinä tietenkin tulee.

– Mutta Ethan on jo oppinut muutaman suomen kielen sanan ja kysyy, että milloin tullaan uudestaan.

Sama tilannehan se melkein oli 18-vuotiaalla Lisallakin aikanaan, kun hän pienestä Moravian kaupungista New Yorkin osavaltiosta kotoisin olevana ja välivuotta viettävänä päätti lähteä Rotary-järjestön vaihto-oppilaaksi. Hakemuslomakkeeseen piti laittaa kolme maata toivottuun järjestykseen. Lisa laittoi ensimmäiseksi maaksi Japanin, koska isoisä oli sanonut, että tulevan kansainvälisen kaupan opiskelijan kannattaa mennä Japaniin.

– Laitoin Suomen toiseksi listalle ja salaa toivoin, että ykkösvaihtoehto ei toteudu. Olin 12-vuotiaana kirjoittanut koulussa raportin Suomesta – ja itse halusin sinne.

Suomen kieltä Lisa halusi oppia vuoden aikana niin paljon kuin mahdollista, koska hän huomasi, että moni ei puhunut englantia. Kielen osaaminen oli hänestä tärkeää, koska siten pystyi olemaan tekemisissä useampien suomalaisten kanssa ilman tulkkia. Ja vaikka edellisestä Suomen vierailusta on pitkä aika, niin aina välillä keskustelua käydään suomeksikin; ja silloin Lisa kutsuu tietenkin Airaa äidiksi ja Heikkiä isäksi. Sujuvan suomen kielen osaaminen vapautti Lisan vieraiden kielten opiskelusta, kun hän vaihtovuoden jälkeen alkoi opiskella markkinointia yliopistossa.

– Eli sellainenkin etu suomen kielen osaamisesta tuli myöhemmin eteen.

Lisa kehuu Rotary-systeemiä, jossa saa tutustua ja elää useammassa perheessä vuoden aikana.

– Jokaisessa perheessä oppii erilaisia asioita ja tapoja eli saa paljon laajemman käsityksen suomalaisesta elämänmenosta.

Lisäksi Lisa sai käydä usein Rotary-kokouksissa kertomassa kotimaastaan ja täällä olostaan.

Pyhäjärvi-vuoden aikana Lisa puhui kotiväkensä kanssa puhelimessa vain kerran, koska ulkomaanpuhelut olivat niin kalliita. Mutta kirjeet kulkivat lähes viikoittain. Lisa myös kirjoitti täältä omaan paikallislehteensä eli kaikki lukijat pystyivät saamaan sitä kautta tietoa Pyhäjärvestä ja Suomesta. Vaihtovuoden jälkeen isäntäperheistä käytiin Lisan perheen luona kylässä; samoin joitakin muita ystäviä kävi. Sitten yhteydenpito harveni ja joinain vuosina lähetettiin vain joulukortit. Mutta sitten tuli facebook; ja se antoi Lisalle uuden, nopean ja mutkattoman yhteydenpitokanavan rakkaisiin ystäviin.

– Kyllä tämänkin kiertomatkan suunnittelu olisi ollut kirjeitse hankalaa. Ja nyt facebook-kaverini saavat raporttia ja näkevät kuvia tältä Suomen reissulta.

Suomi-vuodelta Lisa on kaivannut eniten saunaa, karjalanpiirakoita ja pullaa. Pullaa hän on itsekin leiponut, mutta Airan on pitänyt lähettää postissa kardemummaa, koska se on Suomessa parempaa. Kotiseudullaan New Yorkin järvialueella Lisa oli tottunut järviin ja vapaaseen luontoon. Sittemmin Lisan perhe on muuttanut Michael-aviomiehen työn perässä Texasiin Round Rockin kaupunkiin. He ovat kuitenkin hankkineet New Yorkin järvialueelta kesämökin. Mökkijärvi on pienempi kuin Pyhäjärvi, mutta sielläkin voi nauttia järvenrantaelämästä.

Lisa viettää koulujen loma-ajat lasten kanssa mökillä, koska voi tehdä etätöitä. Myös Lisan mies pystyy tekemään ajoittain etätöitä.

– On kiva viettää joskus joulukin mökillä, koska äiti ja sisarukset asuvat New Yorkin alueella. Kun mökille mennään niin siellä ollaan pitempään; kestäähän ajomatka kotoa sinne 30 tuntia.

Ja takaisin New Yorkin alueelle perhe aikoo suunnata eläkepäiviksikin. Mutta tänä kesänä Lisa vietti Suomessa toisen juhannuksensa; lapsillehan se oli ensimmäinen, mutta ehkäpä ei viimeinen.

Suurimman vaikutuksen täällä asuessa Lisaan tekivät ihmiset. Hän kertookin aina nauraneensa, kun suomalaiset luonnehtivat itseään ujoiksi ja hiljaisiksi sekä kehuivat Lisaa niin hymyileväiseksi. Lisan mielestä taas suomalaiset ovat aina olleet kivoja ja auttavaisia – ja hymyileväisiä. Ja hän rakastui isäntäperheisiinsä. Nytkin kun hän huoltoasemalle pysähdyttyään huomasi naulan alkaneen tyhjätä rengasta ja kysyi apua, niin heti oli ollut kuusi miestä autoa tutkimassa.

Erkki Böhme