Jokilaaksojen pelastuslaitoksen tiedote

Tapahtuma: Saapuva myrsky

Paikka: Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alue

Aika:   8.6.2016 klo 12.00 – 9.6.2016 klo 18.00

Yleisohjeita kansalaisille myrskyyn varautumiseen:

Jokilaaksojen pelastuslaitos kehoittaa kansalaisia varautumaan tulevaan kesämyrskyyn. Tuuli voimistuu illan aikana ja tuuli voi olla vaarallisen voimakasta.

Kansalaisten kannattaa kerätä pihalta pihakalusteet ja muu irtain tavara, joka voi tuulessa lentäessään aiheuttaa lisävahinkoja. Erityisen vaarallinen voi olla irtonainen suuri trampoliini joka lentäessään voi aiheuttaa suurta vahinkoa, trampoliini kannnattaa kiinnittää maahan varsinkin aukeilla alueilla johon tuuli pääsee puhaltamaan.

Pihapiirissä olevien suurten pihapuiden kunto kannattaa tarkistaa, ajoneuvot kannattaa siirtää talliin tai pois puiden välittömästä läheisyydestä. Rakennusten ikkunat ja ovet kannattaa sulkea, tarkista etenkin että kattoikkunat ja parvekelasitukset ovat kiinni.

Rannikkoalueilla ihimisä kohoitetaan varautumaan meriveden pinnankorkeuden mahdolliseen muuttumiseen myrskyn aikana.

Myrskyn aikana:

Kovan myrskyn aikana kannattaa siirtyä siätiloihin turvalliseen rakennukseen pois ikkunoiden läheisyydestä, telttakatokset, kevyet rakennelmat tai ulkorakennukset eivät välttämättä ole turvallisia. Omaisuuvahinkoja ei kannata lähteä korjaamaan ulkotiloihin myrskyn aikana.

Myrskyn jälkeen:

Myrskyrintamat ovat tilanteita joissa mm. hätäkeskus ja pelastuslaitos joutuvat välittämään ja suorittamaan lyhyessä ajassa kymmeniä jopa satoja tehtäviä. Tämän vuoksi pelastuslaitos perustaa hätäkeskuksen avuksi tarvittaessa oman tilannekeskuksen joka jakaa tehtäviä alueelle. Tilannekeskuksen perustamiseen varaudutaan myös tänään, pelastuslaitos seuraa säätilan kehittymistä päivän aikana.

Pelastuslaitoksen oma tilannekeskus priorisoi tehtävien kiireellisyyden, kaikkein vakavimmat ja kiireellisimmät tilanteet hoidetaan ensin. Jokaisessa kohteessa käydään mutta jokapaikkaan ei ehditä välittömästi, pelastuslaitos kehoittaa ihmisiä maltillisuuteen tällaisissa tilanteissa ja mikäli esim. kaatunut puu ei välittömästi uhkaa ihmisiä tai omaisuutta voi asiasta ilmoittaa viranomaisille hieman myöhemmin.

Kokonaisuudessaan pelastuslaitos on valmistautunut myrskytehtäviä, varten kuten raivaamaan kaatuneita puita, pumppaamaan sadevesiä ja korjaamaan muita mahdollisia omaisuuvahinkoja. Sähkölinjoille kaatuneiden puiden raivaamisessa pelastuslaitos saa tarvittaessa apua sähköverkkoyhtiöiltä.