Pyhäjärvi antoi innostuksen tanssiin ja musiikkiin

Pyhäjärven kaupungin 150-vuotisjuhlan luentosarjan kolmannen yleisöluennon pitänyt koreografi-ohjaaja Minna Vainikainen kertoi, että sattuma on johdattanut häntä Pyhäjärveltä tanssin ja näyttämötaiteen nomadiksi. Nomadina Minna vaeltaa eri taiteenlajien välillä ja luo uutta.
Ensimmäinen sattuma oli se, että Minnan vanhemmat muuttivat 1960-luvun lopulla Pyhäjärvelle, isä eläinlääkäriksi ja äiti opettajaksi. Neuvolakäynti ennen kouluikää johdatti Minnan voimisteluun, sillä häneltä löytyi skolioosi, selkärangan mutka, jonka korjaamiseksi suositeltiin jumppaa.
-Kiitos Marketta Viitalan täällä oli luovaa tanssia ja liikuntaa, sellaista jota lapsi haluaa tehdä. Sinne oli mukava mennä.
Minna oli aktiivisesti mukana nykytanssissa, esiintymisiä ja kilpailumatkoja tehtiin ulkomaillekin, ja Vaakalinnut jäi kaikkien mieliin.
-Innostuin tanssista ja liikunnasta niin paljon, että menin Kuopioon musiikki- ja tanssilukioon. Olin samaan aikana mukana myös Marketan toiminnassa. Sitten hain Teatterikouluun tanssitaiteen linjalle.
Minna Vainikainen ei esiinnyt enää tanssijana aktiivisesti. Hänet tunnetaan koreografina ja ohjaana. Kai jokainen suomalainen on nähnyt Minnan töitä, ainakin kuullut niistä. Koko perheen oopperat Savonlinnassa, Koirien Kalevala, Hui kauhistus, Norppaooppera ovat Minnan ohjaamia.
Hän on tehnyt myös aikuisten oopperaa, Euroviisu-spektaakkelia, Senaatintorin uudenvuoden tapahtumia, urheilutapahtumien näytöksiä, sirkusta, musiikkiteatteria moneen lähtöön. Ensi vuonna, kun Suomi täyttä 100 vuotta, Minnalta on tulossa musikaalin kantaesitys, joka julkistetaan syksyllä.
-Sain Pyhäjärveltä monipuoliset eväät, liikkeeseen Marketalta ja musiikkiin musiikkiopistosta.
-Lomalla kun pelailen lentopalloa, muistan liikunnanopettajani Aira Rönkön sanat: Minna, ei tarvitse ojentaa nilkkaa kun syöttää.
Minna pyysi kuulijoitaan miettimään Pyhäjärven tulevaisuutta ja heittämään ideoita. Niitä kertyikin. Ehdotettiin oopperaa Hiisitarinoista, kaivosaiheista oopperaa, esiintyvien taiteiden lukion perustamista, järvimatkailun ja saarten matkailukäytön edistämistä muun muassa.
Kaupunginjohtaja Veikko Tikkanen pyysi Minnalta tarjousta kaupungin juhlavuoden yhden merkkitapahtuman, juhlavaltuuston 14.heinäkuuta näyttämöllepanosta.
Kirsi Haapea

Kuvassa Veikko Tikkanen luovutti Minna Vainikaiselle kaupungin pienen lahjan.