Mielipide: Sokeilta vanhuksilta viedään lukemisen mahdollisuus

Sokeiden kirjastopalvelut heikkenevät lähivuosina merkittävästi erityisesti niillä, jotka eivät voi hyödyntää verkkopalveluja. Näkövammaisille saavutettavat kirjastopalvelut ovat yksi tärkeimmistä palveluista, josta on voinut nauttia iästä ja asuinpaikasta riippumatta.
Näkövammaisten kirjasto Celia aloitti 2013 Kirjasto kaikille -hankkeen laajentaakseen asiakaskuntaa ja solmiakseen kumppanuussuhteet yleisiin kirjastoihin. Hankkeen myötä Celia siirtää asiakkaat lähikirjastoihin ja palvelut verkkoon, josta kirjoja ladataan tai suorakuunnellaan tietokoneella tai kosketusnäytöllisellä älylaitteella. Celia tai sen yhteistyökumppanit eivät jatkossa kustannussyistä postita asiakkaan kotiin cd-äänikirjoja, kuten tähän saakka. Myös näkövammaisia varten suunniteltujen kirjankuuntelulaitteiden käyttö verkkopalvelussa jäädytetään.
Osa näkövammaisista hyötyy verkkopalveluista. Ne, jotka ikänsä vuoksi tai muusta syystä, eivät voi käyttää tietokonetta ja kosketusnäytöllistä älylaitetta, uhkaavat jäädä ilman äänikirjoja. Heille postitse lähetetty cd-levy on paras ja usein myös ainut tapa saada luettavaa. Ongelmana on myös, että tälläkään hetkellä valtakunnallinen verkkomme ei ole täysin kattava ja toimiva.
Suurin ongelma jatkossa on kirjojen saanti kotiin ja palautus kirjastoon ilman postitusmahdollisuutta. Näkövammaiselle itsenäinen käynti lähikirjastossa on vaikeaa ja edellyttää useimmiten henkilökohtaista apua ja kuljetuspalvelun käyttöä, mikä aiheuttaa yhteiskunnalle lisäkustannuksia.
Jotta kaikki näkövammaiset Celian asiakkaat voivat lukea kirjoja, tarvitaan rahaa ja näkövammaisten huomioimista ikärakenteeltaan ja erityisryhmänä. Suurin osa näkövammaisista on yli 75-vuotiaita, joille uuden tekniikan hallitseminen on usein erittäin vaikeaa. Celian uudistuksessa näkövammaiset asiakkaat hukkuvat muiden lukemisesteisten massaan. Juuri he ovat kuitenkin se ryhmä, jonka lukemiseste on vaikein. Yleisten kirjastojen edellytykset palvella ikääntyneitä näkövammaisia yksilöllisesti ovat hyvästä tahdosta huolimatta rajalliset kuntien tiukan taloustilanteen takia.
Valtakunnallisten, kaikille saavutettavien kirjastopalveluiden säilyttäminen on sivistyneen ja yhdenvertaisuuteen pyrkivän kansalaisyhteiskunnan velvollisuus. Näkövammaisten liitto edellyttää, että Celian on turvattava kirjastopalvelujen saatavuus sokeille ja vaikeasti heikkonäköisille asiakkailleen, jotka eivät käytä verkkopalveluja yleisillä päätelaitteilla.

Marika Mäkinen
Päätoimittaja
Näkövammaisten liitto ry