Hoitajat oppivat luovaa avustamista

Kaislarannan, Karpalo-kodin ja Hoivakoti Jaatisen henkilökunta on opetellut kinestetiikkaa, asiakkaan omista voimavaroista lähtevää avustamista. Esimerkiksi pyörätuolissa istuvaa ei pelkästään työnnetä, vaan häntä voidaan ohjata kädestä ja kuljettaa sillä tavoin. Aiemmin nostamalla pyörätuoliin siirretty asiakas voi autettuna siirtyä enemmän omin avuin.

Kinestetiikan oppien mukaan hoitaja ei tee asiakkaan puolesta, vaan auttaa häntä toimimaan omien voimavarojensa mukaan. Esimerkiksi sängystä nousemisessa pienikin oma voimavara voidaan hyödyntää ja käyttää hyväksi liikkeessä. Hoitajankin selkä säästyy, kun hoidettavaa ei nosteta passiivisena.
Kinestetiikka-kouluttaja Raimo Lappalainen kiteyttää kinestetiikan näin: tehdään mahdottomasta mahdollista, mahdollisesta helppoa, helposta kaunista.
Apuna käytetään erilaisia välineitä, kuten liukulevyjä, pötkömäisiä tyynyjä ja kiiloja. Esimerkiksi vinossa istuvan asento oikenee, kun asentoatuetaan sopivalla kiilamaisella tyynyllä.
Pirkko Marjomaa sai selkänsä alle pötkön, jolla helpotetaan hengittämistä maatessa. –Vaikuttaa hyvästi hengitykseen, hän totesi kokeilusta.
Kinestetiikan menetelmät vähentävät myös hoitotyön kuormittavuutta, selkäkivut, niska-hartiaseudun vaivat ja rannekanavaongelmat voivat vähentyä. Jaatisella työskentelevä Marianne Hollanti kertoo, että kädet ja ranteet olivat ennen kipeät, mutta eivät enää. Koulutukseen kuuluu neljä koulutuspäivää, joista viimeinen pidettiin Jaatisella perjantaina.
-Ihana koulutus, on tullut paljon sellaista mitä arkisessa työssä pystyy käyttämään.
-Tosi hyvä koulutus, totesi Anna-Maija Niskanen Kaislarannasta. –Omaan työhön voi soveltaa hyviä tapoja. Monia asioita voi tehdä mielekkäämmin sekä asiakkaan että auttajan kannalta, hän sanoi.
Myös Tarja Hirvimäki Karpalo-kodista kehuu oppeja. –Työ helpottuu ja keventyy. Esimerkiksi sängystä ylös nousut ja liikkeelle lähdöt helpottuvat liukulevyn avulla. Täällä on saatu ideoita, kun on päästy kokeilemaan apuvälineitä. Ollaan itsekin tilaamassa niitä.
Kinestetiikasta on hyötyä myös omaishoitajille. Kinestetiikka-yhdistys tukeekin omaishoitajien koulutusta.
Kirsi Haapea

Koko juttu luettavissa Pyhäjärven Sanomien numerosta 20.
Kuva Pyörätuolissa istuvaa asiakasta kuljetaan kädestä ohjaamalla. Pirkko Marjomaata kuljettamassa Tarja Tolonen, oikealla kouluttaja Raimo Lappalainen.