Hiihtokausi päätettiin palkitsemisilla

Pyhäjärven hiihtoväki täytti Hiisituvan kahvion sunnuntai-iltapäivällä.
Väki oli Vapunpäivästä välittämättä koolla hiihtokauden päätösjuhlassa; oli siis kiitoksen aika.
Pyhäjärven Pohdin hiihto- ja SkiTeam -jaostot sekä Lamminahon Ahto halusivat palkita menestyneitä hiihtäjiä ja aktiivisia hiihtotoimijoita.
Pohdin johtokunnan terveiset juhlaan toi sen varapuheenjohtaja Pauli Pesonen. Hän totesi, että SkiTeamin myötä Pohti on saanut päättyneellä kaudella menestystä ja sen myötä seura ja Pyhäjärvi paljon medianäkyvyyttä.
– Hiihtajien retropuvutkin erottuivat tv-ruuduissa; ne olivat valtavan hyvä idea.
Pesonen sanoi, että menestys vaatii halua, työtä ja tavoitteita sekä sitä, että jaksaa pitää tavoitteista kiinni.
– Tämän lisäksi pitää taustat olla kunnossa; että on tukihenkilöt ja tukijat. Ja pitää muistaa kovan harjoittelun ohessa venytelläkin, että pysyy paikat ehjinä.
Pohdin hiihtojaoston puheenjohtaja Anne Happo kertoi omassa kausikatsauksessaan, että teamin menestys näkyi jo talvi-ikärien osallistujamäärissä; oman seuran esikuvillakin on merkityksensä.

Nuorten maajoukkueen valmentaja Juho Halonen piti ytimekkään luennon nuorten hiihtäjien harjoittelusta.
Hän totesi, että usein sanotaan, että nuoren pitäisi harrastaa monia lajeja ja harjoitella monipuolisesti.
Tämä ei saisi Halosen mukaan kuitenkaan tarkoittaa sitä, että harrastaa hiihdon lisäksi esimerkiksi vain yleisurheilun kestävyyslajeja.
– Monipuolisuuden pitäisi tarkoittaa esimerkiksi pallopelejä tai yleisurheilun muita kuin kestävyyslajeja.
Vaikka hiihto on pitkälti kestävyyslaji, niin palloilulajit auttavat kehittämään muita ominaisuuksia, joista on apua; tarvitaan esimerkiksi nopeusärsykkeitä.
– Mäen Jonillakin oli vielä 18-vuotiaana jalkapallo voimakkaasti mukana.
Halonen sanoi, että näiden muiden lajien tuloksista ei kannata stressata; niitä kannattaa harjoitella, koska ne auttaa kehittymään hiihdossa.
Hän korosti yleistä liikkumisen tärkeyttä; treeneihin voi myös mennä pyörällä tai hölkäten.
– Ja juokse maastossa äläkä aina kovalla asfaltilla.
SkiTeamin manageri Kauko Tikkanen sanoi, että team on tähän astisina kolmena kautena aina saavuttanut asetetut tavoitteet.
Eikä tämä olisi pyhäjärvinen kiitosjuhla, jos ei samalla jo suunniteltaisi tulevaa. Niinpä Tikkanen sanoi, että ensi kaudelle on teamin tavoitteita taas nostettu.
Hän myös teki henkilökohtaisen lupauksen, että häneltä saa ajaa viikset, jos kaksi teamiläistä on Lahden MM-joukkueessa.
Ja oli juhlassa jo useammalla suulla puhetta myös hiihdon arvokisojen hakemisesta Pyhäjärvelle vuodelle 2018.

Erkki Böhme

Kuva: Yhtä vaille kaikki SkiTeamin hiihtäjät olivat sunnuntaina Hiisituvalla vastaanottamassa palkintoja Pohdin SkiTeam -jaoston puheenjohtaja Matti Ruotoistenmäeltä (oik.). Pohti sai talven viesticupin sijoituksestaan hiihtoliitolta shekin; ensi kauden tavoitteeksi asetettiin parempi sijoitus ja siten ”isompi” shekki.