Pyhäjärven kunnallispoliittinen ampumisuhkaus toi tuomion hovissa

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Tikanmäkeä ampumisella uhanneen tuomio koveni hovissa
Pyhäjärveläinen mies tuomittiin Rovaniemen hovioikeudessa 30 päiväsakkoon laittomasta uhkauksesta. Käräjäoikeuden vapauttavasta tuomiosta valitti hoviin syyttäjä.
Tapaus sattui joulun alla 2012. Pyhäjärveläismies uhkasi ampua silloisen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Tikanmäen. Syynä olivat kunnallispoliittiset riidat ja kiistely kaupunginjohtajan asemasta, joista uhkaaja oli lukenut internetin keskustelupalstalta. Hän ja Tikanmäki eivät tunteneet toisiaan.
Hän ilmoitti aikeestaan puhelimessa kolmannelle henkilölle, joka seurasi kunnallispolitiikkaa, mutta oli eri mieltä kuin Tikanmäki. Kolmas henkilö kielsi uhkaajaa ryhtymästä tekoon, mutta tämä ei luopunut uhkauksestaan vaan kertoi yksityiskohtaisesti miten aikoo toimia ampumisessa. Hän oli humalassa.
Kolmas henkilö ilmoitti uhkauksesta hätäkeskukseen ja poliisi varoitti Tikanmäkeä, joka oli hakemassa joulukuusta. Häntä kehitettiin pysymään sisätiloissa.
Käräjäoikeus vapautti miehen syytteestä tammikuussa 2014, koska oikeuden mielestä uhkaaja ei voinut ymmärtää, että tieto hänen puheistaan menee Tikanmäelle.
Syyttäjä valitti vapauttavasta tuomiosta. Syyttäjän mukaan uhkaajan on täytynyt pitää todennäköisenä, että tieto uhkauksesta menee Tikanmäelle. Tiedon uhkauksesta saanut kolmas henkilö on lainkuuliaisena kansalaisena ilmoittanut uhkauksesta poliisille, vaikka olikin eri mieltä kunnallispolitiikasta kuin uhattu Tikanmäki eikä ollut tämän kanssa hyvissä väleissä. Ampumisella uhanneelta mieheltä ei löytynyt asetta