TV-kanavia haettava uudelleen viimeistään nyt

Antenni-tv-verkon rinnakkaislähetykset Pihtiputaan päälähetysasemalla ovat päättyneet – A- ja C-kanavanippujen kanavat haettava uudelleen

Antenni-tv-verkon A- ja C-kanavanippujen rinnakkaislähetykset ovat päättyneet Pihtiputaan päälähetysasemalla tänään tiistaina 19. huhtikuuta. A- ja C-kanavanippujen vanhojen lähetystaajuuksien poistuessa käytöstä ja rinnakkaislähetysten päätyttyä tv-katsojien tulee hakea A- ja C-kanavanippujen kanavat uudelleen.
Uudet lähetystaajuudet Pihtiputaan päälähetysasemalla
Kanavanipun A lähetystaajuus 490 MHz eli lähetyskanava 23.
Kanavanipun C lähetystaajuus 650 MHz eli lähetyskanava 43.
Tv-asemilta lähetettävät tv-kanavat, joita muutos koskee
Kanavanippu A Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema, Yle Fem, AVA, AlfaTV sekä radiokanavat Yle Puhe, Yle Klassinen ja Yle Mondo.
Kanavanippu C: FOX, Hero, Nelonen Pro 1, Nelonen Pro 2.

Yhteisantennikiinteistöissä tehtävä muutoksia antennijärjestelmiin
Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Yhteisantennikiinteistöissä, joissa ei ole vielä tehty taajuusmuutoksen edellyttämiä antennijärjestelmän muutoksia, A- ja C-kanavanippujen kanavat lakkaavat näkymästä rinnakkaislähetyksen päättymisen jälkeen. Näissä tilanteissa yhteisantennikiinteistöstä vastaavien isännöitsijöiden tulee olla yhteydessä antenniurakoitsijaan.
Taloyhtiössä asukkaiden on tehtävä kanavahaku uudelleen
Rivi-, pari- ja kerrostaloissa taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.
Muutokset omakotitaloasukkaille
Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista, että antennijärjestelmään täytyy tehdä muutoksia. Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella.
Kanavahaun tekeminen
Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät www.taajuusmuutos.fi tai laitteen käyttöoppaasta.
Muutoksen taustat
Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu. Muutokset toteutetaan vaiheittain vuosien 2015–2016 aikana. Muutokset eivät koske kaapeli-tv-kotitalouksia.
Viestintävirasto toimii taajuusmuutosviestinnän koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla. Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistä koskevasta viestinnästä vastaa tv-lähetysverkkoa operoiva Digita.