Radiodokkari Syvältä kaivettu leipä kertoo Pyhäjärvestä

Toimittaja Riikka Rahin radiodokumentti Pyhäjärveltä radioidaan tällä viikolla torstaina 21.4 klo 22.05 Yle Radio 1:ssä ja uusitaan sunnuntaina 24.4 klo 18.00.
Ohjelman nimi on Todellisia tarinoita. Syvältä kaivettu leipä.

Jollei ohjelmaa ehdi kuunnella radioista, voi sen kuunnella Yle Areenassa tahtomanaan aikana. Areenasta se löytyy yllä olevalla nimellä. SIeltä löytyy myös muutama ääniklippi, joka ei varsinaiseen ohjelmaan päätynyt.

Nimittäin dokumentissa ei suinkaan ole kaikki haastateltavat mukana ja mukana olevienkaan haastatteluista ohjelmaan mahtui vain pieni osa. Kahdella erillisellä matkalla haastateltavia oli näet melkein kaksikymmentä.

Ohjelman tekoprosessista Riikka Rahi kertoo näin.

Viime vuonna keväällä ryhdyin miettimään, että mitä entiselle koulupitäjälleni kuuluu. Sain kuulla, että kaivos lopettaa muutaman vuoden päästä toimintansa ja kun tiesin kaivoksen tuoneen leivän hyvin monelle pyhäkkäälle, päätin palata yli kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen lähtöruutuun.
Ennakkoajatukseni oli, että paikkakunnalla kärvistellään lopun ajan pelossa ja lamaantuneena. Vaan sepä ei ollutkaan koko kuva nykyisestä Pyhäjärvestä. Kuulin kyllä, että monet palvelut olivat karanneet jo pitkän matkan päähän muille paikkakunnille ja että väki vanhenee samalla kun se myös vähenee. Mutta täyspessimismiä en paikkakunnalla havainnut. Kaikenlaista toimeliaisuutta ja suurta ajatusta oli havaittavissa. Entisessä kodissani Oravan koululla toimii hämmästyksekseni valtavan uuttera ja aikaansaapa kyläyhdistys, Kaivoksen uumenissa rakennetaan tulevaisuutta monenlaisen tutkimushankkeen muodossa ja vanhusvoittoisuus saattaa kääntyäkin joku päivä Pyhäjärven maailmankartalle vetäväksi valttikortiksi. Eikä nuoristakaan suinkaan kaikki hinkua maailmalle jäämään.
Haluan kiittää lämpimästi kaikkia apunani olleita, tarinansa ja ajatuksensa jakaneita pyhäkkäitä. Kahdella viimevuotisella matkalla tapasin ihania ihmisiä menneisyydestäni sekä koko joukon uusia tuttavuuksia. Paluuta Pyhäjärvelle leimasi ihmisten ystävällisyys, puheliaisuus ja – kaikesta huolimatta – myös positiivisuus. Seuraavaan käyntiin ei taatusti mene kolmeakymmentä vuotta….