Kevätjää voi pettää yllättäen

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUH järkyttynyt viime viikkojen hukkumisista: Missä on jäällä liikkujien maalaisjärki?

Mies vajosi traktorilla jäihin Hirvensalmella ja hukkui, Ruovedellä hukkui iäkäs mies, 63-vuotias hiihtäjä taas Ilomantsissa, pilkkijä löydettiin hukkuneena Nokialla, Punkaharjulla jäihin vajosi ja hukkui 60-vuotias jalkaisin liikkunut mies, 82-vuotias moottorikelkkailija hukkui Puumalassa, Iäkäs kalastaja taas Luodossa ja viimeisimpänä myös Jämsässä epäillään miehen hukkuneen pilkkireissulla. Jos tämä on uutisoitu hukkuneiden määrä kahdessa viikossa, mikä onkaan läheltä piti -tilanteiden määrä?

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitossa (SUH) ollaan kiinnitetty huomiota alkuvuoden surullisiin hukkumistilastoihin, kun ensimmäisen kolmen kuukauden aikana hukkui ainakin 9 ihmistä. Erityisen masentavia uutisia on saatu viimeisen vajaan kahden viikon aikana, kun lisäksi ainakin kuusi ihmistä on menettänyt henkensä jäillä liikkuessa. Myös seitsemäs on kateissa Jämsässä.

– Jo useita viikkoja eri viranomaiset ovat varoitelleen heikoista jäistä, jäillä ei kannata liikkua ollenkaan. Ymmärrykseni ei riitä siihen, että oman hengen uhalla lähdetään jäälle uhmaamaan hyytävää vettä, ja vielä ilman kunnollisia varusteita, painottaa Viisaasti Vesillä –kampanjan projektikoordinaattori Laura Sulkava.

Kevätjää lämpenee auringonpaisteessa, kymmenien senttien paksuinen jääkään ei kanna. Ja vaikka aamusta olisikin kantanut, tilanne ei ole sama enää päivällä. Jää niin sanotusti puikkoontuu eli se pettää jalkojen alta ilman minkäänlaista varoitusta. Silmiinpistävää vuoden alusta on ollut se, että hukkuneiden joukossa on paljon selkeästi veden äärellä viihtyviä harrastajia.

– Nyt herätys, puikkoontuminen on kuin astuisi lattialle, joka on tehty ohuista muovisista juomapilleistä. Kuka lähtisi sellaiselle tallustelemaan, kun alla on useiden metrien tai jopa kymmenien metrien pudotus?

SUH haluaa vedota kansalaisiin: Valistakaa jäillä liikkumisessa myös läheisiänne, pitäkää itsestä ja muista huoli ja käykää säännöt läpi lasten kanssa. Toiminta ei ole rakettitiedettä, eivätkä turvalliset varusteet maksa omaisuutta.

– On kieltämättä tullut mieleen, että onko maalaisjärki tipotiessään vai kyseessä ”Ei minulle mitään käy, minä osaan kyllä”-superihmisilmiö. Huonoista jääolosuhteista ei varoiteta turhaan eikä niitä tule sivuuttaa, vaikka olisi kuinka kokenut vesillä liikkuja tai omassa mökkirannassa.