PyhäNet kahmi pronssille Maaseutuviraston tuissa

PyhäNet sai kolmanneksi suurimman Maaseutuviraston tukiosuuden vuonna 2015. Valtakunnan ykkösenä oli Pielisen tietoverkko-osuuskunta, toisena Valio Oy ja kolmantena PyhäNet 2 819 042,70 euron tukipotillaan. Tuki on hanketuki, joka pohjaa elinkeinoelämän ja maaseudun peruspalveluiden alaisiin laajakaistahankkeisiin.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta tuettiin valtioneuvoston käynnistämää Laajakaista kaikille -hanketta, jonka rahoitus jakaantui valtion, kunnan ja operaattorin kesken. Toimiva internetyhteys on edellytys maaseudun ja sen elinkeinojen kehittymiselle, ja hankkeen tavoitteena oli taata kansalaisille tasa-arvoiset mahdollisuudet liittyä sekä huippunopeaan tietoliikenneyhteyteen ja harjoittaa ammattia ja liiketoimintaa riippumatta asuinpaikasta. Hankkeessa tuettiin yhteyksien rakentamista alueilla, joilla niiden ei arvioida rakentuvan markkinavetoisesti. Tukea maksettiin laajakaistaverkkoja rakentaneille yrityksille ja osuuskunnille.

PyhäNetin valokuitu kattaa jo likipitäen koko Pyhäjärven. Maan sulettua päästään rakentamaan viimeisiä laajakaistayhteyksiä Pyhäsalmeen Vesitornin alapuoliselle alueelle sekä Köpsin alueelle. Asiakkaat saavat toimivat yhteydet näilläkin alueilla vuoden loppuun mennessä mikäli valitusajan puitteissa ei tule hanketta viivästyttäviä valituksia, tuotantopäällikkö Jouni Vaara PyhäNetistä kertoi.

Pyhäjärven ja Kärsämäen ohella PyhäNet on laajenemassa myös Haapajärven ja Kiuruveden suuntaan. Haapajärvelle rakennetaan laajakaistaa kahden vuoden aikana noin 200 kilometriä ja puolikas taajama-alue kerrallaan. Kiuruveden Koivujärven aluetta taas on tarjottu PyhäNetin alueeksi aktiivisesti Kiuruveden kaupungin toimesta. Koivujärven noin 80 kiinteistöstä 50 pitäisi saada sitoutumaan tilaajiksi, jotta hanke toteutuisi.