Juhlavuosi alkaa hahmottua

Pyhäjärven kaupungin 150-vuotisjuhlan tapahtumia vietetään pitkin vuotta. Pääjuhla on Kihujen Ollinpäivien yhteydessä 10.heinäkuuta.

Seuraava juhlatapahtuma on Kalevalan päivän juhla tämän viikon perjantaina kirjastossa. Ensi viikolla alkaa luentosarja Minun Pyhäjärveni, jossa täältä lähteneet eri alojen vaikuttajat kertovat siitä, mitä kotiseutu heille merkitsee, miten pyhäjärvisyys näkyy kaikessa tekemisessä ja millainen on pyhäjärvinen identiteetti.Ensimmäisen luennon 3.maaliskuuta pitää lakimies ja sukututkija Veikko Leskelä.

Viime keskiviikkona pidettyyn yleisötilaisuuteen osallistui parikymmentä yhdistys- ja järjestöaktiivia ja kaupunkilaista. Kaupungin juhlatoimikunnan vetäjä Jukka Lehtosaari pyysi kaupunkilaisilta ideoita juhlavuoden tapahtumiin ja tietoja eri toimijoiden aikeista järjestää niitä.
– Juhlavuosi näkyy tietysti Kihuilla, joiden teemana on Olli Tikka. Pääjuhla on Ollintuokiossa Kihusunnuntaina. Mahdollisesti jotain järjestetään 14.heinäkuuta, sillä Pyhäjärven ensimmäinen kuntakokous pidettiin 14.7.1866, Lehtosaari kertoi.

Syksyksi on kaavailtu pyhäjärveläissyntyisten muusikoiden konserttia. Kaupungin nettisivujen alle tulee helmikuun aikana juhlasivusto, johon kirjataan kaikki juhlavuoteen liittyvä. Juhlavuoden logon on suunnitellut taiteilija Pauliaukusti Haapanen.

Pyhäjärven opastekyltteihin toivottiin parannusta ja selkeyttä. Torin sähköistä infotaulua tullaan mahdollisesti käyttämään ja kadun yli levitettäviä banderolleja harkitaan. Katunäkymien siisteyteen haluttiin kohennusta ja röttelöiden omistajille kehotuksia siistiä tonttejaan ainakin näkyvillä paikoilla. Yhdistyksiä ja järjestöjä toivottiin roskatalkoisiin periaatteella hyvä tarttuu.

Talviset lumivallit ja polanteet haittaavat ihmisten kulkua ja heikentävät asumisviihtyvyyttäkin.
– Ollintien auraus tekee lumivallit liittymiin, jotka jäävät aukaisematta eivätkä asiakkaat pääse liikkeisiin, Kirsti Törölä harmitteli.
– Kevättalven järvikävelyn Pietarsaareen voisi järjestää taas, Harri Heikkilä ehdotti.
Pohdin ja seurakunnan yhteistyönä järjestetty retki keräsi paljon kävijöitä, mutta muutaman heikon jäätalven takia se on jäänyt pois.
Mietinnässä on esimerkiksi jääkiekkopeli kaupungin juhlavuoden kunniaksi. Juhlatansseja suurlavalla myös ehdotettiin.

Maarit Oravakangas esitti, että tiistain suosittuihin naistentansseihin tarjottaisiin kaikille kaupunkilaisille vapaa pääsy.
Juhlateema näkyy ainakin myös Soitellen suveen-musiikkitapahtumassa kesäkuussa ja Vanhusten viikolla lokakuussa. Jorma Tulkun kotiseutuneuvoksen arvonimeä juhlitaan toukokuun alussa.

Pyhäjärven kylät suunnittelevat yhteistä illanviettoa joko keväälle ennen vappua tai syksyksi. (KH)