Linnan perheessä luetaan paljon

Pyhäjärven kirjaston Vuoden lainaaja on Linnan perhe. Lainan päivänä maanantaina myönnetty tunnustus annettiin Heli ja Olavi Linnan viisilapsiselle perheelle, joka käyttää kirjastoa aktiivisesti ja antaa kirjastolle myös palautetta.
Linnat käyvät kirjastossa usein. Kun aikuiset menevät asioille, koululaiset saattavat jäädä siksi aikaa kirjastoon, tai kun joku lapsista on soittotunnilla, muut käyvät sillä aikaa kirjastossa. Perheen lapsista Pietari on jo yläkoulussa ja hän menee silloin tällöin koulun jälkeen kirjastoon.
Lapsista neljä lukee jo itse, koulupojat Pietari, Elia ja Aaron lukevat koulukirjojen lisäksi nuorten kirjoja ja kirjasarjoja, suosikkeja ovat olleet Harry Potterit. Eskarilainen Usva uppoutuu vielä satujen maailmaan, juuri tällä hetkellä tarinat prinsessoista kiinnostavat. Kuopus Ilari on vasta 10 kuukauden ikäinen.
Perheen isä Olavi on juuri valmistunut maisteriksi Jyväskylän yliopistosta. Luvut sujuivat pääosin etäopiskeluna ja enin osa kirjoista tuli Pyhäjärven kirjaston kautta.
-Pieneksi paikkakunnaksi täällä on hyvä vireä kirjasto, ja siellä ystävällinen ja ammattitaitoinen palvelu. Olen todella tyytyväinen kirjaston palveluun ja joustavuuteen. Se on mahdollistanut opiskeluni etänä ja töissä ollessa.
Vanhempien oma lukemisharrastus jää ruuhkavuosina vähemmälle. Jos aikaa on lukemiseen, silloin äiti tai isä lukee lapsilleen.
-Jos itselle lainaan kirjan, siinä on yleensä hyötynäkökohta: etsin ratkaisua arjesta nouseviin kysymyksiin tai tarvitsen esimerkiksi kaavoja ompeluun. Nuorempana tuli luettua enemmän ja jossain vaiheessa tulee varmaan taas aikaa harrastaa lukemista. Nyt jos harvakseltaan ehdin, kiinnostavat historialliset romaanit, Heli Linna sanoo.
Myös Heli antaa tunnustusta Pyhäjärven kirjastolle. Kirjat ovat selkeästi esillä. Myös koululaisten lukudiplomikirjat eri aihepiireistä on helppo löytää. Joskus Linnat pyytävät kirjavinkkejä.
Linnoilla on lasten vanhempina ajatus, että luetaan päivittäin ja pelataan vain silloin tällöin, etteivät lapset jäisi kiinni tietokonepeleihin.
-On yritetty pitää pinnalla lukemisharrastusta. Se kehittää lasten mielikuvitusta ja sanavarastoa, avaa erilaisia näkökulmia elämään, opettaa keskittymään ja lisää kykyä ymmärtää toisia ihmisiä, Heli Linna sanoo.
Joskus Linnojen pitää rajoittaakin lasten lukemista, että koululäksyt tulevat tehdyiksi.
Linnat ovat huomanneet, että poikia kiinnostavat myös tietokirjat eri aiheista. Kesällä luettiin esimerkiksi veneen rakentamisesta ja vaapun tekemisestä, talvella hiihtotekniikasta. Eläinkirjat ovat aina kiinnostavia.
-Äänikirjat ovat lapsiperheen pelastus. Niitä voi kuunnella arkiaskareiden lomassa ja automatkoilla. Esimerkiksi Me Rosvolat -sarjaa kuunnellessa on pitempikin automatka sujunut hauskasti, Heli Linna kertoo.

Kuvassa Linnan perhe Heli, Ilari, Aaron, Usva, Olavi, Elia ja Pietari.