Tulevia petraolleja ja ramihietaniemiä?

Pohdin urheilutalon edusta on maanantai-iltana autio ja hiljainen mutta sisällä salissa riittää vilskettä ja melua. Käynnissä on 5-12 -vuotiaiden tyttöjen ja poikien painiharjoitukset.
Aluksi tietenkin lämmitellään monipuolisesti harjoitusten vetäjien eli Jouni Jussinniemen ja Pekka Niskasen lempeässä komennossa.
Tässä nuorempien ja aloittelijoiden ryhmässä käy kolme tyttöä ja vajaa parikymmentä poikaa. Torstai-iltaisessa 12-16 –vuotiaiden ryhmässä käy seitsemän jo useamman vuoden painia harrastanutta poikaa.
Pekka Niskanen kertoo, että harjoituksissa kävijöiden määrä on pysynyt viime vuosina suurin piirtein samana. Harjoitusten lisäksi painimatolla käyvät silloin tällöin fiilistelemässä painia aikaisemmin harrastanutta vanhempaa väkeä.
-Uudet harrastajat ovat tervetulleita. Aluksi voi tulla vaikka vain katsomaan tai kokeilemaan.
Painin harrastaminen Pohdissa ei ole kallis laji. Pekka ja Jouni kertovat, että alle 12-vuotiaat maksavat viiden euron vuosijäsenmaksun ja päälle tulee viiden euron vuotuinen salimaksu. Salimaksu peritään kuitenkin vain perheen ensimmäisestä lapsesta.
Harjoitusten keskivaiheessa harjoitellaan yleensä tekniikkaa ja painitaan. Tällä kertaa ryhdyttiin suoraan painimaan kreikkalais-roomalaisittain. Se on painin muoto, jossa vastustajasta ei saa ottaa otetta lantion alapuolelta, mikä onkin isoin ero vapaapainiin.
Tytöt ja naiset painivat vain vapaapainia, joten harjoituksissakin tytöt saivat ottaa jalasta kiinni vaikka pojat eivät saaneet niin tehdä.
Pyhäjärven Pohdin painijaoston puheenjohtajanakin toimiva Pekka kertoo, että edellisestä pohtilaisen osallistumisesta painikilpailuun on seitsemisen vuotta.
-Ilman muuta heti kun joku painia harrastavista haluaa osallistua kisoihin, niin lähdetään ja jaostolla on siihen valmius.
Painiharjoitukset on pidetty jo yli 10 vuotta ilmavassa ja valoisassa urheilutalon pääsalissa. Salista on jaettu puolet painin käyttöön mutta sali saadaan tarvittaessa yhdeksikin tilaksi.
Parhaat päivänsä nähnyt aikaisempi perinteikäs talon takasiivessä ollut painikämppä oli ensin varastona mutta on nyt jo purettu. Kämpästä alkoi aikanaan monen suomenmestaruustason painijan ura.
Jouni ja Pekka toivovat, että saataisiin lisää ohjaajia ja vetäjiä painin pariin. Nyt sekä nuorempien ja vanhempien harjoituksia voidaan pitää vain kerran viikossa.
-Toinen harjoituskerta viikossa olisi huima lisä harrastajille ja voisi edistää kilpailuihinkin osallistumista.
Maanantai-illan tunnin mittaisten harjoitusten loppuverryttelyn jälkeiset viimeiset rastit tuntuivat äkisti ajatellen helpoilta mutta jo venyttelyssä osa lapsista ja nuorista näytti vielä olevan vähemmän notkeita.
Myös selällään makuu hiljaa ja liikkumatta yhden minuutin ajan tuotti joillekin lievää tuskaa.

ERKKI BÖHME