Taimikonhoitokisan raivaussahat Pyhäjärvelle ja Kalajoelle

Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan sekä POP-pankki Reisjärven ja POP-pankki Sievin yhteistyössä järjestämän ja alueen metsänomistajille tarkoitetun taimikonhoitokilpailun palkintoina olleet kaksi raivaussahaa on arvottu. Toinen saha osui arvonnassa kalajokiselle Matti Laitalalle ja toinen Jukka Tikanmäelle Pyhäjärvelle.
Taimikonhoitokilpailuun ottivat osaa kaikki vähintään hehtaarin taimikonhoitoa vuoden 2015 aikana tehneet tai teettäneet metsänomistajat. Kisaan osallistui yli 500 metsänomistajaa ja taimikonhoitoalaa kertyi noin 2000 hehtaaria.
Kilpailun taustalla huoli metsistä

Haapajärvellä pidetyssä raivaussahan luovutustilaisuudessa metsänhoitoyhdistyksen puolesta puheenvuoron käyttänyt Juha Rautakoski kertoi kilpailun taustaa.
-Kilpailun taustalla on muutama vuosi sitten herännyt huoli taimikonhoitomäärien romahtamisesta ja jopa metsäsertifikaatin menettämisen mahdollisuus tämän takia. Niinpä tuolloin tehtiin toimenpideohjelma, jolla asiaa voitaisiin korjata. Taimikonhoitokilpailu on ollut osaltaan motivoimassa metsänomistajia metsien hyvään hoitoon ja pankit ovat tässä olleet erinomaisia yhteistyökumppaneita.
POP-pankki Reisjärven toimitusjohtaja Timo Jäntti piti luontevana, että pankki on mukana toiminnassa, joka tukee maaseutua ja sen tärkeää metsäelinkeinoa.
-Puun käyttö kasvaa ja hyvän metsänhoidon kautta pystymme vastaamaan tähän tärkeään haasteeseen. Paikallinen pankki on ollut aina mukana maaseudulle tärkeiden elinkeinojen tukemisessa ja rahoittamisessa. Tällainen metsänhoitoon motivoiva yhteinen kisa on erinomainen tapa olla viemässä eteenpäin tärkeää metsäelinkeinoa, Jäntti korosti.

Palkintosaha kovaan käyttöön

Palkintosahan Haapajärvellä vastaanottanut metsänomistaja Jukka Tikanmäki vakuutti, että sahalle tulee varmasti käyttöä.
-Meillä on metsää Pyhäjärvellä ja pikku hiljaa olemme pyrkineet metsäalaa myös kasvattamaan ostojen kautta. Pari jo ikääntyvää raivaussahaa minulla on, joten tämä uusi saha tulee hyvään tarpeeseen ja kovaan käyttöön.
Jukka Tikanmäelle metsätalouden harjoittaminen on vahvasti veren perintöä, sillä Jukan isä oli innokas metsänhoitaja ja metsäalan pitkäaikainen luottamusmies.
-Isä vei metsään jo nuorena ja innosti metsänhoitoon. Niinpä metsätalous on tullut vuosien saatossa hyvin tutuksi ja sillä tiellä varmasti jatketaan.

KUVA:
Taimikonhoitokilpailun raivaussahaa luovuttamassa POP-pankki Reisjärven toimitusjohtaja Timo Jäntti (oik) ja metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija Kari Finnilä. Palkintosahan vastaanottaja Jukka Tikanmäki keskellä.