Mielipide: Ei kabotaasia

Kabotaasi = maan sisäinen kuljetus kulkuneuvolla, joka on rekisteröity toiseen maahan.

Kabotaasiliikenne on täysin edesvastuutonta sallia tällaisen työttömyyden aikana mitä Suomessa nyt koetaan. Jo nykyisen kabotaasiliikenteen aikana suomalainen kuljetusala on todella tukalassa tilanteessa. Jos kyseinen liikenne sallittaisiin kolminkertaisesti, tulisi Suomen kuljetusten omavaraisuus todella uhatuksi.
Suomalaisten kuljetusyritysten olisi melko mahdoton toimia kannattavalla pohjalla ja se olisi Suomen turvallisuuden kannalta todella lyhytnäköistä politiikkaa. Kansainvälinen turvallisuustilanne heikkenee koko ajan ja jos kuljetusliikenne vapautetaan lisää ulkomaalaisten kuljetusfimojen ajettavaksi, on vain ajan kysymys milloin jotain isoa tapahtuu meidänkin rajojen sisällä. Jos koko kabotaasiliikenne kiellettäisiin, Suomen kuljetusyrittäjät palkkaisivat todella tuhansia uusia kuljettajia ja terminaalityön tekijöitä. Kalusto uusiutuisi ja koko huolintaketju olisi toimivissa ja turvallisissa käsissä.

Kuljetusala on nyt jo suurissa vaikeuksissa. Sitä ei saa enää heikentää, meidän on nyt oltava itsekkäitä ihan oman turvallisuuden ja työllisyyden takia. Kuljetuksia ei voida enää ulkoistaa enempää sillä kriisin sattuessa ei enää löytyisi kalustoa kun sitä tarvittaisiin. Yhteistyöllä työnantajat ja työntekijät saisivat tämän uhkaavan kabotaasiliikenteen kuriin, jos vain halua ja järkeä molemmilta löytyy. Hallituspuolueiden pitää myös nähdä kauaskantoisesti ja lopettaa kyseisen kabotaasiliikenteen lisäämisen suunnittelu. Siitä kärsii koko kansa myöhemmin.
Mauri Moilanen
Oulu