Mielipide: Valtuuston puheenjohtajalta

Vuosi lähenee loppuaan ja täytyy todeta, että on ollut aika raskas vuosi. Toimiminen kuntahallinnossa on ollut enemmän ala- kuin ylämäkeä.
Lukematon määrä ovat ne kerrat, jolloin olen saanut kysymyksen kuinka jaksat. Hyvin olen kuitenkin jaksanut, sillä niin koti- kuin kuntalaisten tuki on ollut kannustavaa koko vuoden.
Erittäin valitettavaa on ollut asioiden, päätösten ja toimenpiteiden vääristeleminen julkisuuteen. Erityisesti kaupungin taloudenhoidosta on annettu tarkoitushakuisia kirjoituksia ja lausuntoja.
Tita Rinnevaara kertoo olleensa pöyristynyt siitä, miten kaupungin taloutta on hoidettu, kun hän ei ole ollut johdossa. Lisäksi muutamat valtuutetutkin ovat levittäneet täysin harhaanjohtavia tietoja kaupungin taloudesta.
Tässä Teille tietoja. Vuoden 2013, jolloin tämä valtuustokausi alkoi, tilinpäätös oli ylijäämäinen yli 600000 euroa, vuoden 2014 tilinpäätös oli ylijäämäinen 6,2 miljoonaa euroa. Tätä summaa nostaa vesi-viemärilaitoksen yhtiöittäminen. Vaikka tuo vaikutus poistettaisiinkin, ylijäämää oli noin 2 miljoonaa euroa.
Tämä kulumassa oleva vuosi 2015 on sitten selvä poikkeus. Näyttää siltä, että tilinpäätös tulee olemaan noin 2,3 miljoonaa alijäämäinen. Miten näin on käymässä?
Suurin syy on huomattava valtionavun aleneminen 17,6 miljoonasta 15,0 miljoonaan, eivätkä verotulot nouse lainkaan vuoteen 2014 verraten. Tämä alijäämä oli tiedossa vuosi sitten, kun teimme 2015 talousarviota. Mitään uusia toimintamenoja ei käynnistetty ja erityisesti Selänteen kasvavia menoja on pyritty kaikin keinoin vähentämään, mutta kuntalaisten hoitamisesta on lähes mahdoton tinkiä. Uskon, että kaikki haluamme hoitaa muiden muassa vanhuksemme parhaalla mahdollisella tavalla, maksoi mitä maksoi.
Ainakin vielä Pyhäjärvi on rikas kunta. Taseessa on ylijäämää menneiltä vuosilta yli 12 miljoonaa euroa, kiitos kaivoksen. Lisäksi sijoitusrahastoissa on tällä hetkellä yli 8 miljoonaa euroa ja omavaraisuusaste on yli valtakunnan keskiarvon. Vaikka alijäämä syö vähän taseessa olevaa rahaa, oikein hyvin selviämme, mutta jatkossa on saatava aikaan säästöjä tai verotuloja lisää, jotta tilinpäätökset nousevat plussalle.
Rinnevaara purkaa tuntojaan väittämällä, että tehdään tarkoituksellisesti vääriä päätöksiä. Voin vakuuttaa, ettei tehdä. Tämän kauden hallitukset eivät ole tehneet yhtään salaista päätöstä, toisin oli edellisellä kaudella useamman kerran. On törkeää väittää, että halutaan tuhota kaupunki.
Muutama viikko sitten Raija Leppäharju kirjoitti muun muassa lastentalon kustannuksista ja väitti, että tarvittiin noin puolen miljoonan ylitysmääräraha. Lastentalon rakentamisaika oli keväästä 2014 syksyyn 2015. Hankkeen kustannusarvio oli 2,4 miljoonaa. Tämä arvio jaettiin mainituille vuosille. Käytännössä kävi niin, että vuodelle 2014 varattu osuus ei kulunut kokonaan ja jäänyt osa tuli valtuuston päätöksellä siirtää vuodelle 2015, koska rahaa tarvittiin lisää rakennuksen ja alueen lopulliseen valmistumiseen. Hoijakka valmistui aivan ajallaan ja täydelliseksi kustannusarvion puitteissa 2,4 miljoonalla. Leppäharjun markkinoimaa ylitysmäärärahaa ei tarvittu.

Kimmo Sarkkinen valt.pj.