Leijonaemot ry tarjoaa vertaistukea erityislasten vanhemmille

Lapsiperheiden arki niin kutsuttujen ruuhkavuosien aikana tuo mukanaan monenlaisia haasteita. Näin varsinkin silloin, jos joku lapsista tarvitsee kasvunsa ja kehityksensä avuksi erityistä tukea. Pyhäjärvinen Katja Paasonen haluaa antaa yhdistykselle paikalliset kasvot leijonaemojen suuressa ryhmässä. Hän tietää omakohtaisesti jo neljättä lastaan odottavana, miten väsymys joskus saattaa ottaa vanhemmissa vallan ja kuinka omat voimavarat voivat salakavalasti vähetä kaiken kiireen keskellä.
– Meidän perheemme ”leijonanpentu” on kaksivuotias poika. Hän on luonteeltaan avoin ja innostuva, mutta tarvitsee arkeensa erityistä tukea, Katja kertoo. – Koska Leijonaemot ry on yhdistys ilman diagnoosirajoja, en minäkään halua tässä sen kummemmin määritellä oman leijonanpentuni erityisyyttä. Hän saa itse halutessaan vastata terveydestään mahdollisille kysyjille, kunhan on siihen sopivan ikäinen.
Valtakunnallinen erityislasten vanhempien vertaistukiyhdistys, Leijonaemot ry, täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Juhlavuoden suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Katja Paasonen kertoo itse olleensa mukana yhdistyksessä noin vajaan parin vuoden ajan. Toiminnan suurimmaksi anniksi hän kokee sen, että rinnalle löytyy joku toinen, ihan tavallinen ihminen, joka taistelee päivittäin samankaltaisten haasteiden kanssa kuin itsekin.
– Luin itse yhdistyksestä sairaalan seinillä olevista mainoksista. En koskaan unohda sitä huojennuksen ja helpotuksen tunnetta, kun ymmärsin toisen leijonaemon tietävän, millaista elämä erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa voi olla. Kun saa tietää oman lapsensa erityisyydestä, vanhempi väistämättä käy läpi sisällään monenlaisia asioita. Niille kaikille on annettavaa tilaa ja oma aikansa tulla ja mennä. Niin tunteillekin, kuten surulle kuin ilolle. Elämän koko kirjolle.

(Lue lisää Leijonaemot ry:stä ja Katja Paasosesta tämän viikon sanomalehdestä.)

MARJA MYLLYMÄKI