Yhteiskonsertilla lisää esiintymiskokemusta

Keskuskoulun aula täyttyi nuorista musisoijista, kun Jokilaaksojen musiikkiopisto ja Jokilatvan kansalaisopiston oppilaat toteuttivat historiassa ensimmäisen yhteiskonserttinsa. Idea sai alkunsa Jokilaaksojen musiikkiopiston Pyhäjärven toimipisteen uuden johtajan Pia-Susanna Rautakosken ja Jokilatvan opistossa tällä hetkellä työskentelevän Leenamaija Lapinojan halusta mahdollistaa saman katon alla toimivien opetuksen tarjoajien yhteistyö.
– Tällaista yhteismusisointia meillä aiemmin ei ole vielä ollut, Pia-Susanna Rautakoski myöntää. Meistä Leenamaijan kanssa on tärkeää, että oppilaat kuulevat toisiaan ja saavat sitä kautta arvokasta esiintymiskokemusta.
Jokilaaksojen musiikkiopisto on aiemmin järjestänyt soittajaisia muun muassa kahvilassa. Toisilla paikkakunnissa on ollut myös klubi-iltoja, joissa tavoitteena on luoda rento ja vapaa tunnelma, viettää aikaa musiikin parissa sekä esittää monenlaista ohjelmistoa.
– Tämä ensimmäinen aulakonsertti pyrkii samanlaiseen tunnelmaan, sanoo Pia-Susanna Rautakoski. – Sen lisäksi halusimme antaa mahdollisimman monelle tilaisuuden esiintyä. Paikkana aulaan mahtuu paljon soittajia ja yleisöä, joka voi myös liikkua vapaasti. Tänne on siksi myös lasten helppo tulla.
Konsertissa soitti sekä musiikkiopiston ja kansalaisopiston soittajia. Eri instrumenteista mukana olivat piano, laulu, sello, viulu, trumpetti ja harmonikka. Ohjelmiston kappaleet valikoituivat niistä, joita oppilaat olivat soittotunneillaan opetelleet. Konsertissa oli monia soittajia, joille aulamusisointi oli elämän ensimmäinen esiintyminen.
– Kaikki, jotka halusivat esiintyä, saivat siihen tämän aulakonsertin myötä nyt mahdollisuuden, kertoo Leenamaija Lapinoja. – Vähän kuten urheilutermissä on reilun pelin meininki, voi se parhaimmillaan toteutua myös musiikissa: Kaikki saavat soittaa ja laulaa.
Jokilatvan opiston ja Jokilaaksojen opiston toimintaperiaatteet eroavat hieman toisistaan.
– Kansalaisopisto on avoin kaikille kuntalaisille ikään tai aiempaan musiikkikokemukseen katsomatta. Jokilaaksojen musiikkiopistossa taas edetään vaiheittain suorittamalla eri tutkinnon osia. Opiskelu etenee siellä määrätietoisemmin jopa ammatillisia musiikkitavoitteita kohti.
– Meitä kaikkia yhdistää rakkaus musiikkiin, tiivistävät opettajat yhdessä. – Toimiminen yhteistyössä pienessä kaupungissa on mielestämme kaikki etu.

MARJA MYLLYMÄKI