Mitä kuuluu Lamminahon petäjälle?

petäjä nettiin
Otin luurin käteen ja soitin Elsan veljenpojalle, Kauko Tikkaselle, vieläkö Lamminaholta löytyy iso petäjä?
– Jo vain se löytyy, joka päivä sitä tässä tulee katseltua, tuumasi Kauko.
Mittanauha mukaan ja suuntaamme Kaukon kanssa Hakalan pellon taakse, Pajalantien kupeessa seisovan petäjän juurelle.
Kauko soittaa ensin serkkunsa tyttärelle Sirpa Saaraselle, ettei hän ihmettele pihanperän puskissa käyvää rytinää. Petäjä kuuluu nykyään Sirpan ja hänen miehensä Sepon pihapiiriin. Sirpa tulee kaveriksi mittaamaan petäjää.
– Tämä petäjä näkyi aikanaan järven taakse Vuohtomäelle saakka, kertoi Kauko.

Aikanaan petäjä kohosi päätään muuta puustoa korkeampana kauaksi näkyväksi maamerkiksi. Muu puusto on kirinyt petäjän korkeutta kiinni ja kasvanut myös muualla estäen näkyvyyttä kauemmaksi.
Lamminahon isoksi petäjäksi tai Koulun isoksi petäjäksi ristitty nähtävyys rauhoitettiin vuonna 1960. Kauko muistaa, kuinka viereisen Lamminahon koulun opettaja Arvi Leväpelto toi rauhoituskyltin paikalle. Sitä ennen petäjä oli saanut osakseen kovaakin kohtelua.
– Tuosta tyvestä löytyy kirveenhakkaumia, siitä on emännät aikanaan hakanneet syttyjä muuripadan alle, tiesi Sirpa kertoa. Petäjän vierellä oli aikanaan lähde, jossa lähitalojen naiset kävivät pyykkejään viruttelemassa ja olivat saaneet hakatuksi omat puumerkkinsä petäjän kylkeen.
– Vuonna 1968 tammikuussa märkä lumi katkoi petäjästä paljon oksia, Tikkanen muisteli petäjän koettelemuksia. Petäjä kohoaa edelleen jylhänä kymmenien metrien korkeuteen.

Mutta korkeuttahan tänne ei tultu katselemaan, vaan ympärysmittaa. Kauko ja Sirpa ottavat mittanauhan ja ryhdytään mittaamaan. Mitataan ja tarkistetaan. Vuonna 1955 oli tehty mittaus ”kannon kohdalta” ja saatu ympärysmitaksi 280 senttimetriä. Jo rinnankorkeudelta nykymitaksi saadaan 342 senttiä. Mutta vuoden 1955 mittaukseen vertailukelpoinen tulos, tyvestä suoritettu mittaus antaa tulokseksi 377 senttiä. Kuudessakymmenessä vuodessa Lamminahon iso petäjä on potristunut 97 senttiä, pyöreästi metrin verran.

Miten lienee kuhmolaisen petäjän laita?

Mirka Niskanen