Näkymistempauksessa jaettiin valoa ja hyvää mieltä

 

Pyhäjärven liikenneturvallisuustyöryhmä jakoi tiistaina aamuhämärissä kylän pinnassa liikkuneille heijastimia ja pyöränlamppuja. Kampanjalla haluttiin muistuttaa näkymisen tärkeydestä myös taajamassa.

 

Neljä kaupungin liikenneturvallisuusryhmän jäsentä, ryhmän puheenjohtaja Sami Laukkanen, sekä Jukka Lehtosaari, Anne Niiranen ja Esko Rasila jalkautuivat tiistaiaamuna reiluksi tunniksi Pyhäsalmen keskustan alueelle ja Ikosen koulun lähistölle jakamaan jalankulkijoille heijastimia ja pyöräilijöille pieniä lamppuja.

 

”Ole loistava! Kiinnitä heijastin ja pyörän valo – viimeistään nyt!” muistutellaan tämän syksyisessä kampanjassa. Näkyvyyskampanja on järjestyksessään toinen, vastaava tempaus järjestettiin myös vuosi sitten, kertoi Anne Niiranen, joka pysäytteli ihmisiä yläkylällä Työn patsaan vieressä olevan suojatien luona Esko Rasilan kanssa.

 

Syksyn näkymistempauksissa nostetaan esille erottumisen tärkeys. Syyshämärät ja sateiset kelit heikentävät näkyvyyttä, ja tummiin pukeutunutta jalankulkijaa ja valotonta pyöräilijää on erittäin vaikea havaita taajamanopeuksissakin. Näkymistempauksia järjestetään näinä päivinä laajemminkin Pohjois-Pohjanmaan eteläosan kunnissa. Liikenneturvallisuustoimija Noora Airaksinen Sitosta organisoi alueen kuntien liikenneturvallisuusryhmien toimintaa, joissa on mukana edustajia niin kaupungilta, Selänteestä, pelastus- ja poliisilaitoksilta, Liikenneturvasta, ELY-keskuksesta kuin eri sidosryhmistäkin. Liikenneturvallisuusryhmät jalkautuvat aamuliikenteeseen ja kiinnittävät heijastimia ja pyöränvaloja niille, joilta ne puuttuvat. Tempauksista ei tiedoteta etukäteen.

 

Miten ihmiset ottavat kampanjan, uskalletaanko huomioliiveihin pukeutuneita ryhmäläisiä lähestyä?

– Kyllähän se vähän kummastusta on joissakin herättänyt, että mitähän ne nuo puuhaa, ja on vaihdettu kadun puolta, nauroi Esko.

Kaksikko pysäytti yläkylällä kaikki kohdalle sattuneet kulkijat ja miltei jokainen sai mukaansa heijastimen tai lampun, mitäpä ihmisillä olisi ilmaista tavaraa vastaan, saamisesta saa vain hyvän mielen.

– Ja on monet kyllä ihan kehuneet, että tällainen kampanja on hyvä asia, kertoi Anne.

– Herättää se vähän autoilijoitakin miettimään näitä näkyvyysasioita, kun tuossa ihmetellen ohi ajelevat, tuumasi Esko.

 

Mirka Niskanen