Mielipide: Ripaus historiaa koulusta opettaja -aikoinani

Muutama päivä sitten oli   esillä uuden aineen tulo aina  ensimmäisestä luokasta lähtien. Sen nimi oli koodaus ja en saanut selvää mitä sillä tehdään ja mihin pyritään. Mutta eihän niitä enää tämmöinen homekorva tajuakaan.
Kun ensi kerran tulin Oravaan, elettiin kansakouluaikaa, jossa luokassa oli myös seitsemäs luokka. Oli jatkokurssit niin kuin nykyisille kaseille iltaisin. Kesäkelillä yleensä pyörällä ja talvella hiihtäen jopa Hiidenniemestä saakka. Ja lauantaisinkin oli koulua. Tämä oli –57.
Sitten kun tulin uudelleen –62 oli asia jo toinen. Seiskat olivat kansalaiskoulussa ja pitkämatkalaisilla oli kuljetuksia ja esim. Latvasilta oltiin majoituksissa viikot. Mutta kun siirryin tänne Pyhäsalmeen –64, niin alkoi kansalaiskoulussa jo vapaaehtoionen yhdeksäs luokka.
Kaupalliselle luokalle otettiin pääsykokeen kautta 15 oppilasta syksyllä ja niin oli luokan koko 30 oppilasta. Siinä oli jo ennen minua opettaja, joka lähti kotiseudullleen. En ollut ennen opettanut kaupallisia aineita, mutta olivathan ne toki tuttuja. Mutta mitä niille yseille tuli opettaa? Kysyin Multasen Pentiltä ja hän sanoi, että tee makkara mieleiseksesi.
Ja niin tein. Yseillä oli melkein koko ajan opetuksessani myös työharjoittelua. Puolet ajasta kaupoissa ja puolet koulussa. Moni jäi jo koulun loputtua suoraan töihin kouluharjoittelupaikkaan. Ja erittäin moni meni jatko-opiskeluun kauppakouluun ja sitä myöten pääsi jopa opistoon ja taisi pari mennä sieltä kauppakorkeaan suoraan kansakoulupohjalta. Ja kyllä ne kaupallisen oppilaat olisivat pärjänneet keskikoulussakin ja vaikka lukiossa, mutta kun kotona ei ollut rahaa, sillä koulunkäynti maksoi silloin, ei vain kirjat vaan jopa lukukausimaksut.
Sitten –75 tuli peruskoulu ja niin lakkasi kaupallisen opetus. Sitä oli silloinen koululautakunta toivonut ja tehnyt asian hyväksi töitä oikein olan takaa. Niin kuin eräs lautakunnan jäsen nyt uudelleen tultuani sanoi, että saatiinhan sinut pois. Sitten –77 , kun olin tuolla Kojolassa, Keski- Suomen lääninhallituksen kouluosasto tuli ilmoittamaan, että minut asetetaan eläkkeelle nelivitosena. Menin kysymään kouluhallituksesta ja sain valita paikan mistä vain halusin. Kävin monessa paikassa ja valitsin Vilppulan kk:n koulun. Siellä olin ala-asteella 15 vuotta ja aika oli antoisaa niin koulunpidon, harrastusten kuin yhteiskuntaelämän kannalta.
Kun kuulin tuosta uudesta aineesta, niin tuli mieleen, että on se hyvä että on tätä ikää jo tarpeeksi joutumasta moiseen opiskeluun ja opetukseen.

Rainer Kyyrönen