Rönkön Kukkatarhan kasvihuonetta koristavan viiniköynnöksen sato alkaa kypsyä. Rypäleitä riittää yleensä myyntiinkin Puutarhan Kukan myymälään.

Edesmennyt puutarhaneuvos Pekka Rönkkö kasvatti kollegoiltaan saamistaan pistokkaista viiniköynnöksen Rönkön Kukkatarha Oy:n kasvihuoneeseen 1990-luvun alussa.
– Tässä puutarhalla on ensimmäinen kevät ollut 1991. Ihan niinä ensimmäisinä vuosina se on laitettu, kukkatarhan yrittäjä Valtteri Rönkkö muistelee.
Rönkön viiniköynnöksellä on koristearvoa, mutta myös sen satoa on hyödynnetty monipuolisesti.
– On näistä useampi tehnyt viiniä. Itsekin olen saanut maistaa, osa on ollut makeaa, osa kuivempaa. Joku on kokeillut pakastaakin rypäleitä. Jotkut ovat saaneet noita lehtiä, kun ovat halunneet tehdä viininlehtikääryleitä. Siihen riittäisi raaka-ainetta. Tämä on semmoinen hupi- ja hyötykasvi.
Köynnös on nopea kasvamaan, joten sitä on välillä leikattava, ettei se valtaa koko kasvihuonetta. Köynnöksellä on ikää jo reilusti yli 30 vuotta. Viiniköynnös voi elää yli satavuotiaaksi.

Rönkön kukkatarhalla kasvavien rypäleiden viljelyssä ja käsittelyssä ei käytetä kemikaaleja. Raakileita alkaa ilmestyä jo aikaisin keväällä, mutta niiden kypsyminen kestää useamman kuukauden.
– Tämä on semmoinen tuoretuote. Ei sen tarvi olla kuin joitain päiviä kun sen leikkaa tuosta huoneenlämmössä, niin kyllä se nahistuu.
Kukkatarhalle on istutettu kasvamaan myös muita hedelmiä. Satoa korjataan nyt viinirypäleiden lisäksi myös päärynöistä, omenoista, kirsikoista ja persikoista. Tänä kesänä amppelikurkusta ja amppelitomaatista on saatu satoa myyntiinkin Puutarhan Kukan myymälään.

